x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Irak - Paradisul, sau capcana mercenarilor?

Irak - Paradisul, sau capcana mercenarilor?

de Andy Stanescu    |    31 Mai 2007   •   00:00
Irak  -  Paradisul, sau capcana mercenarilor?

Editia electronica a cotidianului „The Independent", citata de Mediafax, estimeaza la cca 44.000 numarul agentilor de securitate prezenti in acest moment pe teritoriul irakian. Dintre ei, aproximativ 21.000 sunt cetateni britanici, de trei ori mai multi decat militarii cu acte in regula stationati la bazele aflate in custodia Regatului Unit.

Editia electronica a cotidianului „The Independent", citata de Mediafax, estimeaza la cca 44.000 numarul agentilor de securitate prezenti in acest moment pe teritoriul irakian. Dintre ei, aproximativ 21.000 sunt cetateni britanici, de trei ori mai multi decat militarii cu acte in regula stationati la bazele aflate in custodia Regatului Unit. Multi dintre badegarzii de origine britanica sunt la randul lor fosti militari, unii parasind armata regulata, tentati de salariile mari (venitul mediu net - 1000 $/zi). Pe langa supusii majestatii sale, contractorii si subcontractorii privati ce asigura „ordinea si linistea publica" (ca despre protectie nu prea poate fi vorba...), au mai recrutat mercenari din Statele Unite, Africa de Sud, Nepal sau Zimbawe.

FACTORUL RISC. Asa o fi, daca spun reprezentantii congresului SUA, cei care considera ca in Irak s-a format „cea mai mare armata privata din lume". O adevarata afacere, ar spune gurile rele care acuza interesele financiare ce ar fi stat la baza declansarii ultimului razboi din tara celor doua fluvii. Profit sa fie ca restul se aranjeaza, cu toate ca tot mai multe companii prefera sa se retraga de pe „piata" irakiana, din cauza riscurilor ce nu pot fi ignorate nici macar de cei mai inversunati manageri. Pana una-alta, dat fiind ca angajatorii ajunsi la capatul rabdarii nu mai cer solicitantilor decat „sase saptamani de experienta in domeniul securitatii", pe langa fostii membrii ai politiei militare sau ai trupelor speciale, au ajuns in fosta Mesopotamie si paznici de cluburi de noapte, sau batausi de cartier ce n-au vazut teroristi decat prin filmele de mana a doua. De la saorma la Al Qaeda este, orice ati spune, distanta cam mare. La capatul drumului, deseori pe initiati ii asteapta un AKM. Asta in cel mai bun caz.

×
Subiecte în articol: magazin