Intr-un mesaj adresat atasatului cultural al ambasadei Frantei la Teheran, reprezentantii âFundatiei pentru cinematografie Farabi", organism aflat sub tutela ministerului culturii din Iran, protesteaza impotriva selectionarii in cadrul Festivalului de la Cannes a lung-metrajului de animatie âPersepolis", realizat de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud.
Intr-un mesaj adresat atasatului cultural al ambasadei Frantei la Teheran, reprezentantii âFundatiei pentru cinematografie Farabi", organism aflat sub tutela ministerului culturii din Iran, protesteaza impotriva selectionarii in cadrul Festivalului de la Cannes a lung-metrajului de animatie âPersepolis", realizat de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud. "Anul acesta, festivalul de la Cannes a selecţionat un film despre Iran care prezinta un tablou nerealist al consecintelor revolutiei islamice. Cum ar putea sa nu fie pusa prezenta acestui film, pe afisul festivalului, in contul unui act politic sau chiar anticultural?", au scris cei insarcinati cu promovarea cinematografiei iraniene in strainatate, relateaza AFP citata de Rompres.
CENZORI SUPARATI⦠Se pune intrebarea ce ii mana in lupta pe semnatarii scrisorii de protest. Raspunsul pare sa fie destul de simplu. Scenariul filmului se bazeaza pe banda desenata eponima a Marjanei Satrapi. Povestea scoate in evidenta drama traita de familia autoarei in timpul revolutiei islamice din 1979. Pentru Marjane, aflata acum aproape trei decenii la varsta inocentei, schimbarile produse in societatea iraniana au reprezentat o imensa deziluzie, in cele din urma parintii luand hotararea de a o trimite in exil. Responsabilii cu promovarea culturii din tara lui Mahmoud Ahmadinejad, considera ca prezenta peliculei in cauza pe ecranele festivalului de la Cannes "actioneaza in conformitate cu politicile mijlocite de puterile dominante", cu referire la faptul ca selectia oficiala nu include nici un film realizat in Iran. Trecand peste obiectivitatea sau subiectivitatea de care se fac "vinovati" organizatorii, poate ca singura cale de a multumi cineastii (si cenzoriiâ¦) de la Teheran, ar fi adaugarea unei sectiuni speciale destinata filmelor de propaganda. Membrii juriului ar avea de unde alege.