Kickboxing, Tae Kwon Do si Muai-Thai reprezinta o mare parte din stilurile de arte martiale din care este format K-1.
In 1980, in localitatea japoneza Osaka, Kazuyoshi Ishii a pus bazele unei scoli de arte martiale - Seidokan Karate. Doi ani mai tarziu, in acelasi oras, s-a desfasurat primul turneu All Karate-Do al Japoniei, organizat de Ishii si de Seido Kaikan, noul corp de conducere al Seidokan Karate. Sala din Furitsusi a fost umpluta pana la refuz de spectatori care au dorit sa urmareasca aceasta competitie de full-contact. In 1983, luptatorii Seido Kaikan au participat la un meci impotriva unui grup de experti Kung Fu. Locul de desfasurare a "ostilitatilor" - Stadionul Queen Elizabeth din Kansai. Castigatori au fost declarati luptatorii Seido Kaikan. Ishii devine primul presedinte al "All Japan Budo (Martial Arts) Promotion Association", o organizatie ce era formata din cluburile din zona Kansai si din gruparile de Kenpo. In 1985, in Statele Unite ale Americii se deschide un birou Seido Kaikan, coordonat de managerul Tom Edwards. Dupa trei ani, doi dintre elevii lui Ishii, Toshiyuki Yanagisawa si Masaaki Satake, au terminat pe primele doua locuri la competitia "Karate Real Champion Tournament", ceea ce ii aduce lui Ishii si Seido Kaikanului sau recunoastere si respect in comunitatea artelor martiale. Dupa o serie de succese la diferite competitii, Seido Kaikan vine la Tokyo, in 1991, pentru un turneu impotriva "USA Oyama Karate", in care Satake il invinge pe legendarul Willie Williams. Un an mai tarziu are loc primul concurs de
karate cu manusi din Japonia, "Karate Japan Open", competitie castigata de Satake.
K-1 GRAND PRIX. In 1993, Ishii organizeaza primul K-1 Grand Prix pe stadionul Yoyogi Dai-Ichi din Tokyo. Regulamentul de concurs prevede un ring de box sub revolutionarele reguli ale K-1, care permit loviturile din karate si din kickboxing. Organizatorii au vandut toate biletele, iar cei peste 10.000 de spectatori l-au putut urmari pe croatul Branco Citatic castigand primul Campionat de K-1. In acel an s-au mai organizat inca doua campionate de K-1, ele fiind castigate de Satake si Ernesto Hoost. In anul urmator, Peter Aerts ("Taietorul de lemne") a castigat al doilea K-1 Grand Prix, impotriva adversarului sau, debutantul Andy Hug. Insa in luna septembrie, Hug si-a luat revansa pe arena din Yokohama, devenind astfel unul dintre primele superstaruri ale K-1. In 1995, "Taietorul de lemne" si-a aparat cu succes titlul la cea de-a treia finala K-1. L-a pierdut insa un an mai tarziu, in compania nou-venitului Mike Bernando. Acesta din urma a fost invins in finala de Andy Hug.
PLAYSTATION. In luna august a anului 1996, Sony Playstation a scos pe piata primul joc video bazat pe luptele K-1, iar in octombrie, reteaua nationala Fuji TV a transmis in direct de la arena din Yokohama evenimentul K-1 Star Wars.
In 1997, titlul de campion K-1 este castigat de Ernesto Hoost, care il invinge pe Hug. Acest sport capata din ce in ce mai multa popularitate, iar ratingul televiziunilor este intr-o permanenta crestere, ajungand la 20 la suta. K-1 devine astfel cel mai urmarit sport din Japonia. In finala de la Tokyo din decembrie 1998 s-au calificat, printre altii, Stefan Leko, Rick Roufus, Masaaki Satake si Peter Aerts. In fata a peste 60.000 de spectatori, "Taietorul de lemne" a castigat cel de-al treilea titlu, fiind primul triplu-campion K-1. In 1999, succesul acestui sport este incontestabil. Biletele la toate turneele, inclusiv "K-1 All-Stars" si "K-1 Spirits" s-au vandut ca painea calda. Grand Prix-ul de la Tokyo a fost castigat de Ernesto Hoost ("Mr Perfect"), care l-a invins pe Mirko "Crocop" Filipovic. Detinatorul celor mai multe titluri (patru) este olandezul Hoost, care a obtinut titlul de campion K-1 si in 2000 si 2002. In 2001, castigator a fost neozeelandezul Mark Hunt (singurul neeuropean care a devenit "rege" in K-1), iar in ultimele doua editii - 2003 si 2004 - titlul a fost obtinut de Remy "The Panther" Bonjasky, care l-a invins pe Musashi Musashi.
REGULI. K-1 grupeaza secole de traditii din artele martiale precum karate, kung fu, tae kwon do si kickboxing intr-un spectacol sportiv modern, complet si terifiant. In K-1, regulile sunt concepute astfel incat sa permita luptatorilor din diferite stiluri sa plece cu sanse egale, in timp ce diferitele etape ale
K-1 fac din aceste evenimente o veritabila sarbatoare a simturilor. Onoarea si respectul guverneaza in arena de K-1, nu sunt prize sau lupte la sol. Luptatorii de K-1 apeleaza la talentele lor pentru a puncta cu lovituri clare de pumn si de picior, care fac din acest sport cel mai avansat si sofisticat din lume la ora actuala. Nu trebuie sa fii un cunoscator in domeniul artelor martiale pentru a fi impresionat de K-1. Multi, daca nu majoritatea fanilor acestui sport nu se pot lauda ca stiu multe despre artele martiale.
sursa: www.k-1usa.net
|
Peter Aerts
Fara a fi "savant" in combinatii (cel mai frecvent foloseste un un-doi de directe urmat de devastatoare lovituri de picior), Aerts a fost mult timp cel mai puternic highkicker din K-1.
Data nasterii: 25 octombrie 1970
Tara: Olanda
Porecla: Taietorul de lemne
Victorii: 46
Infrangeri: 17
Egal: 1
KO: 51
Inaltime: 1,92 m
Greutate: 108 kg
|
|
Alexei Ignashov
"Scorpionul Rosu" este considerat luptatorul cu cel mai curat stil Muay Thai din K-1. Alexei s-a facut remarcat prin loviturile periculoase de genunchi si prin lowkick-uri.
Data nasterii: 18 ianuarie 1978
Tara: Belarus
Porecla: Scorpionul Rosu
Victorii: 71
Infrangeri: 8
Egal: 0
KO: 38
Inaltime: 1,96 m
Greutate: 108 kg
|
|
Ernesto Hoost
"Mr Perfect" nu beneficiaza de o forta impresionanta, insa jocul de pasi tot timpul spre inainte, cu schimbari de unghi imprevizibile si viteza exploziva, ii copleseste pe adversarii sai.
Data nasterii: 11 iulie
1965
Tara: Olanda
Porecla: Mr Perfect
Victorii: 57
Infrangeri: 12
Egal: 1
KO: 61
Inaltime: 1,89 m
Greutate: 104 kg
|
|
Ray Sefo
Rapid, puternic si tehnic, Ray este favoritul publicului datorita spectacolului pe care-l face in ring. Braveaza, lasa bratele jos, vobeste cu adversarii si zambeste in timpul luptei.
Data nasterii: 15 februarie 1971
Tara: Noua Zeelanda
Porecla: Sugarfoot
Victorii: 54
Infrangeri: 11
Egal: 1
KO: 46
Inaltime: 1,83 m
Greutate: 106 kg
|
|
Jerome
Le Banner
Cu o masa musculara impozanta, cu o fenomenala agresivitate si cu avantajul garzii inverse, Jerome a putut fi "stopat" numai de luptatori norocosi, subtili sau foarte duri.
Data nasterii: 26 decembrie 1972
Tara: Franta
Porecla: -
Victorii: 48
Infrangeri: 9
Egal: 2
KO: 38
Inaltime: 1,90 m
Greutate: 120 kg
|
|
Andy Hug
De statura si greutate mici pentru lumea supergreilor, "Iron Man" putea rezista cu succes la asaltul dur al unor luptatori renumiti pentru forta si tehnicitatea atacului. Stilul lui se baza pe combinatii spectaculoase, procedee insolite - lovitura "de ciocan" sau axkick si lovitura la coapsa cu calcaiul prin intoarcere - , capacitatea de a schimba garda si acuratetea tehnicii. Post-mortem i-a fost decernat titlul de Mare Samurai si a fost poreclit "Samuraiul cu ochi albastri"
Data nasterii: 7 septembrie 1964 (decedat 24 august 2000)
Tara: Elvetia
Porecla: Iron Man
Victorii: 37
Infrangeri: 9
Egal: 1
Inaltime: 1,82 m
Greutate: 100 kg
|