Noile teste ADN făcute asupra probelor prelevate de la românii Karol Racz şi Alexandru Isztoika Loyos, arestaţi pentru violul din parcul Caffarella, confirmă concluzia iniţială referitoare la faptul că nu există analogii clare cu profilul genetic al probelor prelevate de pe corpul şi hainele adolescentei victimă a agresiunii, informează cotidianul La Repubblica.
Rezultatele testelor efectuate de specialistul în genetică Carla Vecchiotti, de la institutul de medicină legală al Universităţii La Sapienza, sunt aceleaşi cu cele efectuate de tehnicienii laboratorului criminologic şi care îi dezvinovăţeau pe cei doi români, constatând de asemenea că nici ADN-ul prietenului victimei nu este similar cu cel prelevat de pe corpul fetei. Investigatorii deciseseră după rezultatele primelor teste să facă o analiză şi asupra ADN-ului prietenului fetei. Procuratura a precizat însă că analizele asupra probelor nu sunt încă încheiate, fiind aşteptate rezultatele asupra altor mostre, printre care şi impermeabilul în care a fost înfăşurată victima aflată în stare de şoc şi pe care s-au descoperit în această săptămână unele urme de sânge.
Potrivit unor surse din echipa de investigaţii citate de La Repubblica, cercetările ar continua şi pe pista suspectării unui român aflat în prezent în România şi al cărui profil genetic aflat în baza de date a poliţiştilor români ar corespunde cu cel prelevat de pe corpul victimei. Lui Karol Racz i s-a adus joi la cunoştinţă şi faptul că s-a emis un ordin de arest în închisoare pe numele său pentru violul din 21 ianuarie în cartierul Primavalle asupra unei femei de 41 de ani, care zilele trecute ar fi declarat, în urma unei confruntări, că el este unul dintre cei doi bărbaţi care au agresat-o, declaraţia ei constituindu-se în probă. Pe de altă parte, femeia de 41 de ani a declarat joi seara, la emisiunea Annozero de pe canalul Rai 2, dedicată în întregime cazului violului de la Caffarella şi românofobiei din ultimele săptămâni, că Racz seamănă cu violatorul, însă nu este sigură că este el.
Investigatorii au prezentat joi unora dintre jurnaliştii italieni şi caseta cu declaraţia iniţială de pe 18 februarie a lui Alexandru Isztoika Loyos, în care acesta recunoaşte vinovăţia sa în cazul Caffarella şi povesteşte cum a decurs violul. Declaraţia a fost dată după ce acesta fusese arestat în urma recunoaşterii de către victimă într-o fotografie prezentată de poliţişti, citează Agerpres.
Potrivit La Repubblica, ai cărui reporteri au vizionat caseta, în înregistrarea de 45 de minute se vede clar că Isztoika nu este forţat, nu prezintă urme de violenţă, infirmând astfel în mare parte declaraţiile lui ulterioare că mărturisirea i-a fost smulsă prin presiunile poliţiştilor italieni şi români care l-ar fi bătut. În înregistrare, acesta este asistat de avocatul din oficiu, Valentina Angelli, în cameră fiind prezent şi un poliţist român pentru a ajuta la traducere. Loyos este informat de procuror asupra faptului că are dreptul să nu declare nimic, el precizează că nu doreşte să se folosească de acest drept şi se declară dispus să răspundă la întrebări, însă în cele din urmă povesteşte în detaliu de unul singur, în italiană, fără intervenţia ofiţerului de poliţie român, cum a decurs violul şi motivele care i-au determinat pe el şi Karol Racz să facă această faptă. Polemica în cazul Caffarella este amplificată şi de afirmaţia ministrului apărării, Ignazio La Russa, care a declarat vineri dimineaţă pentru Corriere della Serra că, în urma rezultatelor testelor ADN, Karol Racz ar trebui lăsat liber. 'Numai acuzaţia unui alt cercetat nu e de ajuns pentru a ţine în închisoare o persoană', subliniază La Russa, care apreciază că lui Racz i-ar trebui anulat ordinul de arestare, în loc să fie modificat în arest la domiciliu.
Fost avocat şi figură marcantă a partidului Alianţa Naţională, La Russa spune că ancheta din cazul Caffarella îi aminteşte de procesele din perioada anilor '70, când el a apărat mai mulţi tineri militanţi de dreapta, iar tehnica acuzării era mereu aceeaşi, o declaraţie de complicitate fără a mai avea nicio altă probă. 'Erau mereu absolviţi de către judecător', afirmă La Russa, subliniind că investigatorii ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă prudenţă în acest caz, iar conferinţa de presă în care cei doi români au fost prezentaţi ca vinovaţi ar fi trebuit să nu fie organizată atât de repede. Ministrul apărării menţionează că, în cazul violului de la Guidonia, el s-a dus să îi felicite public pe anchetatori pentru arestarea celor patru români identificaţi ca agresori numai după ce a fost înştiinţat că acuzaţiile sunt confirmate şi de către testele asupra probelor biologice.
Totodată, La Russa ţine să excludă posibilitatea ca Racz să fie tratat cu mai multă severitate de către organele judiciare numai din cauza cetăţeniei române, amintind că au existat cazuri de erori judiciare în urma cărora au avut de suferit cetăţeni italieni. El îşi exprimă de asemenea încrederea că magistraţii nu au niciun interes să acopere o eventuală carenţă a anchetei asupra lui Karol Racz. Luni, 9 martie, judecătorul va reanaliza dosarul Caffarella şi va decide în privinţa cererii de eliberare din arest a celor doi români înaintată de către avocaţii lor.
Citește pe Antena3.ro