x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Iulia Timoşcenko: Ucraina este dispusă să accepte creşterea preţului la gazul rusesc

Iulia Timoşcenko: Ucraina este dispusă să accepte creşterea preţului la gazul rusesc

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Ian 2009   •   00:00

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko ar fi decis să revină la compromisul negociat în toamna anului 2008 cu Rusia şi care prevede îndeosebi o creştere a preţului la gaze în decurs de mai mulţi ani, susţine cotidianul Die Welt, citat de AFP şi Agerpres.



Pentru primul an, Ucraina ar accepta să plătească 260 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze livrate de Rusia, comparativ cu 179,5 dolari plătiţi în decembrie înainte ca Moscova să taie aprovizionarea în lipsa unui nou acord, potrivit Die Welt, care nu-şi dezvăluie sursele. Preţul s-ar apropia de cele ale pieţei în decurs de trei ani. Preţul plătit de Moscova pentru a face să treacă gazul său prin Ucraina cu destinaţia Europa de Vest ar fi de 1,7 dolari pentru mia de metri cubi pe o distanţă de o sută de kilometri. Printre altele, societatea Rosukrenergo, o societate discretă elveţiană deţinută în cote egale de către gigantul rus din domeniul gazelor Gazprom şi doi antreprenori ucraineni şi care se află în centrul disputei dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi datoriilor restante, ar urma să fie dizolvată.

Această societate reclamă în prezent plata a 614 milioane de dolari din partea societăţii de stat ucrainene Naftogaz, însărcinată cu aprovizionarea cu hidrocarburi a Ucrainei. În presa ucraineană circulă zvonuri referitoare la existenţa unor legături între Rosukrenergo şi preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, ceea ce şeful statului a dezminţit de multe ori.

×
Subiecte în articol: lumea