Unul dintre cei mai căutaţi lideri ai Hezbollah-ului libanez, Imad Moughnieh, dat în urmărire atât de Interpol, cât şi de Statele Unite, pentru comiterea mai multor atentate şi răpiri, a fost asasinat la Damasc.
Unul dintre cei mai căutaţi lideri ai Hezbollah-ului libanez, Imad Moughnieh, dat în urmărire atât de Interpol, cât şi de Statele Unite, pentru comiterea mai multor atentate şi răpiri, a fost asasinat la Damasc.
Explozie la Damasc. Maşină-capcană, un mort. Atentat la Damasc? Interesant. Nu este Siria ţara în care să se comită atentate cu una, cu două. Din contră. Şi totuşi, agenţiile de presă occidentale anunţă că atentatul s-a soldat cu un mort, că locul a fost degrabă încercuit de forţele de ordine şi că agenţia siriană de presă nu a anunţat nici un incident de acest gen. Orele au trecut, iar detaliile nu au întârziat să apară. Atentatul de la Damasc a avut o ţintă cu ştaif: Mounghnieh era unul dintre fondatorii, în 1983, ai aripii armate a Hezbollah, mişcarea de rezistenţă islamică libaneză proiraniană şi antiisraeliană.
AUTORI. Cine îl putea ucide pe Mounghnieh? Deşi există mai multe variante de răspuns, Israelul este în colimator. Postul de televiziune al Hezbollah, al-Manar, a anunţat uciderea acestuia, declarându-l martir şi indicându-i pe israelieni drept asasini. Guvernul de la Ierusalim a dezminţit, însă, orice implicare în asasinat. Autorităţile siriene au anunţat, în cele din urmă, moartea unei persoane (neidentificate) în explozia unei maşini, la Damasc, relatează AFP.
“UN SUCCES”. Dacă oficialii de la Ierusalim nu recunosc nici o implicare în atentat, altfel stau lucrurile pentru foştii din serviciile secrete israeliene. Pentru ei, dar şi pentru unul dintre miniştrii în exerciţiu, asasinarea lui “este un succes pentru comunitatea de informaţii. Moughnieh era unul dintre mai mai mari terorişti din lume”. Presa israeliană, la unison, consideră că există riscul ca Hezbollah să vrea răzbunare.
MOMENT DELICAT. Hezbollah a anunţat că înmormântarea va avea loc joi, zi care coincide cu comemorarea asasinării fostului premier libanez Rafic Hariri, ocazie cu care majoritatea parlamentară antisiriană din Liban organizează un mare miting în centrul Beirutului.
Aflat la loc de cinste pe lista celor mai periculoşi terorişti daţi în urmărire de SUA, Moughnieh este acuzat că ar fi coordonat majoritatea răpirilor de occidentali în anii 80 în Liban. Una dintre persoanele care s-au declarat mulţumite de asasinarea lui este Marie Seurat, soţia unui cercetător francez, Michel Seurat, mort în 1986 în Liban. Moughnieh este suspectat că a fost implicat în răpirea în Liban a cercetătorului francez. “În fine, s-a făcut dreptate, chiar dacă aş fi preferat să-l văd pe banca acuzaţilor, în faţa unui tribunal internaţional, pentru crimele sale”, a declarat doamna Seurat.