x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Kazahstanul, pe poziţii de forţă faţă de investitori

Kazahstanul, pe poziţii de forţă faţă de investitori

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Feb 2008   •   00:00
Kazahstanul, pe poziţii de forţă faţă de investitori

10:59 • Kazahstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, bogată în hidrocarburi şi minereuri, vrea să anuleze contractele de exploatare a materiilor prime încheiate cu investitori care nu au respectat condiţiile acordurilor, a anunţat joi premierul Karim Masimov, transmite AFP.

Kazahstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, bogată în hidrocarburi şi minereuri, vrea să anuleze contractele de exploatare a materiilor prime încheiate cu investitori care nu au respectat condiţiile acordurilor, a anunţat joi premierul Karim Masimov, transmite AFP.

MĂSURI. Prim-ministrul nu a precizat despre ce acorduri este vorba, însă este cunoscut faptul că majoritatea contractelor de exploatare a zăcămintelor în Kazakhstan aparţin unor mari companii străine "În cazul tuturor zăcămintelor de resurse naturale unde obligaţiile contractuale nu au fost respectate, din ordinul şefului de stat, acordurile vor fi anulate, iar zăcămintele vor reintra în administrarea statului", a declarat Masimov la o reuniune ce a avut loc la Ministerului Energiei. Ministrul energiei, Saouat Minbadiev, a anunţat că 97 de contracte au fost deja "anulate", dar nu a făcut nominalizări. În plus, a fost trimisă o "notă" către 180 de societăţi care au comis "nereguli" pentru că nu au respectat termenii contractelor. Masimov a precizat că anunţul său intervine în urma discursului preşedintelui kazah, Nursultan Nazarbaiev, rostit în ajun în faţa Parlamentului, în cadrul căruia şeful statului a cerut o "consolidare a influenţei statului în sectorul de interes strategic al energiei". Kazahstanul a adoptat în toamna anului 2007 o lege care îi permite să anuleze sau să modifice orice contract încheiat cu investitori pentru exploatarea resurselor naturale din ţară, în cazul în care interesele economice ori securitatea naţională sunt ameninţate. Kazakhstanul ameninţase atunci că va anula contractul unui consorţiu occidental ce exploata zăcământul petrolier de la Kashagan, dar în cele din urmă a intervenit un compromis, în ianuarie, prin care statul kazah şi-a sporit participaţia la proiectul Kashagan.

POZIŢIE. Kazahstanul este numărul opt la nivel mondial în ceea ce priveşte resursele petroliere şi minereurile feroase. Din vara anului 2007, Astana şi-a înăsprit tonul faţă de marile companii ce au investiţii în Kazakhstan, amendând o companie controlată de grupul energetic american Chevron cu peste 300 milioane dolari pentru nerespectarea prevederilor în materie de mediu. În această săptămână, compania kazahă Kazahmis, ce se ocupă cu exploatarea zăcămintelor de cupru, a anunţat că va prelua, contra sumei de 1,5 miliarde de dolari, o mină de cărbune şi principala centrală de electricitate din ţară de la firma americană AES, ameninţată de o amendă de 200 milioane dolari pentru abuz de poziţie dominantă.

×
Subiecte în articol: magazin