Temutul serviciu secret rus presupunea ca personajul romancierului britanic Ian Fleming era copia unui agent secret real.
Cine n-a auzit de 007 - James Bond, agentul secret al Majestatii Sale, insarcinat cu misiuni supersecrete? Iar cand personajul imprumuta trasaturile lui Sean Connery (primul care l-a intruchipat pe agentul 007), Roger Moore, Timothy Dalton si Pierce Brosnan, nimeni si nimic nu-l mai poate scoate din memoria sutelor de milioane de spectatori. Fostul superspion sovietiv Oleg Gordievski a facut, dupa 1991, dezvaluiri uluitoare. Printre ele figureaza si aceea potrivit careia KGB credea ca personajul lui Ian Fleming purta numele unui agent secret real. Dar James Bond este numele unui celebru ornitolog a carui opera trona in biblioteca scriitorului.Patru departamente speciale
Ceea ce relateaza Gordievski pare incredibil. KGB considera ca "draciile tehnice " folosite in seria de filme cu 007 faceau parte din dotarea agentiilor occidentale, ceea ce ii determina pe specialistii sovietici sa studieze cu atentie peliculele cu Sean Connery sau Roger Moore, pentru descoperirea secretelor tehnologice banuite a fi in spatele acelor dispozitive nascocite de imaginat ia scenaristilor.
KGB a infiintat patru departamente - arme, supraveghere, otravuri si scris secret - care aveau ca sarcina descoperirea trucurilor folosite de invincibilul James Bond. Cel mai mult erau fascinat i de tigarile care aruncau sageti mortale, pustile laser, automobilul ce se transforma la nevoie in submarin sau stiloul care ascundea o rezerva de oxigen. Un purtator de cuvant al serviciului britanic de informat ii externe - MI6 a admis ca studierea de catre KGB a arsenalului de aparate folosite de Bond nu era tocmai lipsita de temei. "Multe din acele minuni ale supertehnicii au devenit realitate, asa cum s-a intamplat, de exemplu, cu telefonul care poate schimba vocea sau rucsacul zburator", a confirmat oficialul britanic.
Rusii nu erau naivi
Cu alte cuvinte, serviciile specializate ale KGB-ului nu erau atat de naive cum pare la prima vedere. Si stiau bine cu ce si cu cine au de-a face. Mai mult, stiau ca autorul de romane de spionaj nu era un simplu scriitor.
In 1933, Fleming, pe post de corespondent al agentiei Reuters, transmisese de la Moscova desfasurarea unuia dintre primele procese staliniste de anvergura.
Sabotor de ziaristi
Considerat un investigator pertinent, in preajma celui de-al doilea razboi mondial Fleming a fost retrimis in Uniunea Sovietica si in Polonia, pentru a culege informatii despre situatia generala, moralul populatiei si potentialul militar.
Un amanunt picant este acela ca, pentru a-si putea transmite cu prioritate corespondent ele de la Moscova, el nu se dadea inapoi de la a rupe pur si simplu firele de la aparatele de telefon ale celorlalti ziaristi!
INEDIT
Ian Fleming (1909-1964) a urmat cursurile centrului britanic de antrenament in domeniul sabotajului si subversiunii, absolvind cu nota maxima exercitiile submarine specializate in plasarea unei mine magnetice sub cuirasa unui vas de lupta. Mintea lui deborda de inventivitate. Din vila sa Goldeneye, din Caraibe, lansa, incepand din 1952, roman dupa roman, visul secret al unui agent plictisit si prea imaginativ. Clima din Jamaica s-a dovedit mult mai suportabila pentru parintele lui James Bond decat ceturile Tamisei. Cei care l-au cunoscut pe scriitor spun ca peste tot zdrobea inimile in serie, fiind decretat un playboy incorigibil. "Ceea ce se intampla in cazul povestilor de amor semana cu drogurile: de fiecare data simti nevoia unei doze mai puternice. Iar femeile nu sunt decat niste femei. A avea o femeie inseamna a le avea pe toate. Nu poti dubla doza", obisnuia sa spuna Fleming. !
Oleg Gordievski nu a fost un agent oarecare, deoarece a lucrat 11 ani in structurile externe ale KGB din Danemarca si Anglia. Ca sef al sectiei KGB de la Londra a facut joc dublu, furnizand informatii false. A dezertat in Occident in 1985, dand o grea lovitura serviciului de spionaj sovietic. Viata sa aventuroasa si descrierea amanuntita a Serviciului de Informatii Externe al KGB publicate in Occident au determinat schimbari majore in spionajul sovietic. In prezent traieste in Occident, unde isi castiga existenta publica nd memorii sau participa nd la emisiuni radiofonice despre Fleming si eroul acestuia, James Bond. Tot el a dezvaluit ca si filmul stiintifico-fantastic "Razboiul stelelor" - "Star Wars" (lansat in 1977 de regizorul George Lucas) a fost studiat de rusi, dupa ce americanii au lansat initiativa de aparare strategica cu acelasi nume - "Star Wars".