12:03 • Kosovo se află la căteva ore de citirea declaraţiei de independenţă. Moment numai bun, în viziunea UE, de a-i învăţa pe kosovari cu ce se mănâncă statul de drept, informează AFP. Misiunea europeană, denumită EULEX Kosovo - cea mai importantă misiune civilă din istoria UE - trebuie să "ghideze şi să consilieze instituţiile kosovare în toate domeniile care au legătură cu statul de drept", să instituie o "justiţie independentă şi multietnică", precum şi o poliţie multietnică.
Kosovo se află la căteva ore de citirea declaraţiei de independenţă. Moment numai bun, în viziunea UE, de a-i învăţa pe kosovari cu ce se mănâncă statul de drept, informează AFP. Misiunea europeană, denumită EULEX Kosovo - cea mai importantă misiune civilă din istoria UE - trebuie să "ghideze şi să consilieze instituţiile kosovare în toate domeniile care au legătură cu statul de drept", să instituie o "justiţie independentă şi multietnică", precum şi o poliţie multietnică.ACORD. Ţările Uniunii Europene şi-au dat acordul juridic, la 4 februarie, pentru această misiune care nu mai aştepta decât o ultimă aprobare, care a intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a-şi putea începe desfăşurarea. Circa 1.500 de poliţişti vor dispune şi de puteri executive limitate, pentru a contracara eventuale lipsuri ale poliţiei kosovare. Însă niciun avion nu va zbura încă de sâmbătă spre Kosovo. Primele elemente ale misiunii - circa 15 cadre - ar urma să plece într-o săptămână sau două. O "echipă de planificare" formată din 120 de persoane este deja prezentă la Priştina de la sfârşitul anului 2007. Germania şi Italia vor fi principalele ţări care vor contribui la această misiune ce va avea nevoie, pe de altă parte, de circa 1.000 de angajaţi locali. În afară de toate statele membre UE (cu excepţia Maltei, care nu participă din motive logistice), la misiune iau parte şi câteva state terţe: Statele Unite, Turcia, Croaţia, Norvegia, Elveţia. Sute de candidaţi pentru această forţă au fost deja preselecţionaţi. Printre criteriile cerute, enunţate în anunţuri difuzate pe site-urile interent ale serviciilor diplomatice europene, se numără "capacitatea de a negocia", "cunoaşterea limbilor franceză şi engleză" şi "experienţă în regiunea Balcanilor".
SUPRAVEGHEAT INTERNAŢIONAL. Sosirea poliţiştilor, magistraţilor şi vameşilor europeni se va eşalona pe parcursul a patru luni, iar efectivele vor putea fi consolidate, în cazul apariţiei unor tulburări. Abia atunci misiunea ONU care administrează Kosovo din 1999, MINUK, ar urma să facă transferul de putere către guvernul kosovar, care va fi consiliat şi monitorizat de misiunea europeană în materie de poliţie, justiţie şi protecţie a minorităţilor. Durata mandatului misiunii EULEX, care are un buget de 205 milioane de euro pentru primele 16 luni, este prevăzut pentru o perioadă iniţială de 28 de luni, însă UE a stabilit să facă o reevaluare a misiunii la şase luni după finalizarea desfăşurării ei, adică la sfârşitul anului 2008. Diplomaţii europeni estimează noul stat Kosovo va avea nevoie de cinci până la zece ani să rămână sub supraveghere internaţională. Misiunea va fi condusă de generalul francez Yves de Kermabon, fost comandat al trupelor NATO din Kosovo. Un european, olandezul Pieter Feith, care tocmai a fost numit trimis special al UE pentru Kosovo, va prelua conducerea Biroului Civil Internaţional din care vor face parte aproape 300 de persoane (dintre care 75 de europeni) a căror sarcină este să supravegheze administrativ primii ani de independenţă a provinciei sârbe.