Limitele umane sunt uneori nebănuite chiar şi de către specialişti. Un caz aparte il reprezintă arădeanul Valentin Maxim. El a ajuns să fie declarat de federaţia de specialitate cel mai bun luptător cu o singură mănă din Romănia. După mai mulţi ani in care a practicat artele marţiale, o intămplare nefericită l-a obligat să uite tot ce a invăţat inainte şi să o ia de la capăt.
"Practic Kung-Fu de aproape cinci ani. In total, am 10 ani de arte marţiale. Am făcut mai multe stiluri, dar Wing Tsun Kung-Fu este cel mai bun pentru mine", spune tănărul de 22 de ani. Pănă să se consacre, a practicat mai multe stiluri. El a fost obligat să adopte acest mod de luptă după ce a rămas fără o mănă, in urma unui eveniment de care preferă să nu vorbească prea mult. "Am suferit un accident foarte grav in anul 2000, la o măcelărie, unde lucram cănd eram la şcoală". De atunci a inceput alt tip de antrenamente şi participă la turnee din străinătate. A reuşit să atingă gradul şapte de instructor in Wing Tsun Kung-Fu. Acum, el incearcă să adune bani pentru a participa la un turneu internaţional organizat la Viena, la finalul lunii octombrie. Un eventual succes acolo i-ar aduce şi gradul opt de instructor.
Are propria şcoală de lupte
Pe Valentin Maxim, nenorocirea nu l-a distrus, chiar dacă s-a adăugat la alte greutăţi cu care avea de luptat. El trebuie să se descurce singur, părinţii săi fiind divorţaţi. "Sunt un om tare. Trebuie să mergi inainte şi nu trebuie să cedezi niciodată in faţa greutăţilor. Stau cu chirie. Asta este. Trebuie să treci peste toate", constată Valentin. După obţinerea gradului şapte, in urmă cu un an, el şi-a deschis propria şcoală de Wing Tsun Kung-Fu. "Sunt instructor la Pecica. Am elevii mei şi am scos deja doi cu performanţe". In paralel, colaborează cu un alt prieten, Sebastian Dumitrache, care predă acelaşi stil la Şcoala Generală nr. 5 din Arad. Modul de convingere pentru cei ce doresc să se inscrie sunt demonstraţiile. Cei doi, ajutaţi de un practicant avansat care este folosit pe post de adversar, oferă sistematic celor interesaţi mostre din acest tip de luptă. "Eu am antrenamentul necesar să primesc astfel de lovituri. Un incepător n-ar putea rezista", spune Ioan Deceanu, cel desemnat să incaseze.Provocat de bătăuşi pe stradă
Statutul de instructor in arte marţiale nu i-a adus numai respect lui Valentin Maxim, ci şi protecţie, el fiind deseori provocat pe stradă sau chiar in sală de diferiţi bătăuşi de profesie. "Te mai bruschează, dar in viaţă trebuie să să fii un om modest, liniştit şi să eviţi astfel de situaţii. Dacă eşti un om bun, Dumnezeu nu te lasă să fii infrănt. Am mai şi căştigat, am mai şi primit. Asta este. Chiar la Pecica au venit la antrenament unii, dar le-am arătat că nu am scăpări. Au incercat să mă surprindă, dar nu au reuşit, pentru că noi practicăm arta omului inteligent". Acum se pregăteşte pentru participarea la turneul vienez, unde speră să-i intălnească pe cei mai buni luptători din lume in stilul Wing Tsun Kung-Fu.Arta lui Bruce Lee
Wing Tsun Kung-Fu este un stil derivat din şcoala chineză de Kung-Fu, una dintre cele mai vechi din lume. Kung-Fu este un nume generic, care cuprinde nenumărate stiluri de luptă, atăt cu măinile, căt şi cu picioarele, precum şi cu diferite arme. Varietatea şi complexitatea tehnicilor este foarte mare şi o clasificare a stilurilor nu poate fi realizată. Pănă la deschiderea Chinei spre economia de piaţă, Kung-Fu era interzis, fiind considerat o rămăşiţă feudală. Un rol important in cunoaşterea acestei şcoli in lume l-au avut filmele "made in Hong Kong", realizate de cunoscutul maestru şi actor Bruce Lee (1940-1974). Wing Tsun Kung-Fu a dezvoltat tehnicile de luptă pentru autoapărare, fiind insă interzis in competiţiile sportive din Romănia, deoarece se bazează pe lovituri de o violenţă ridicată."Mi-a plăcut de mic Bruce Lee. Am văzut filmele cu el. Aşa m-am indreptat spre Wing Tsun Kung-Fu".
Valentin Maxim, luptător cu o singură mănă
"Pe timpul demonstraţiilor nu simţi loviturile. Poate a doua zi. Dacă ţi-ai făcut pregătirea necesară, nu mai simţi. E ca un fel de masaj".
Ioan Deceanu, 23 de ani, practicant consacrat, care pe timpul demonstraţiilor este folosit pe post de "adversar incasator"
"Practic acest stil de cinci ani şi am fost calificat de un maestru in artele marţiale. Am ajuns la nivelul 10 al instructorului. Pentru Romănia e mare, dar la nivel internaţional - nu".
Sebastian Dumitrache, 17 ani, instructor