x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun La 89 de ani, Mihail Kalaşnikov se declară "fericit" că a creat o armă pentru apărarea ţării sale

La 89 de ani, Mihail Kalaşnikov se declară "fericit" că a creat o armă pentru apărarea ţării sale

11 Noi 2008   •   00:00

Mihail Kalaşnikov, părintele celebrei arme de atac ruseşti, care a împlinit luni 89 de ani, a declarat că se simte "fericit" că a creat o armă pentru apărarea ţării sale, relatează AFP.



"Cred că sunt un om cu adevărat fericit. Am creat o armă pentru apărarea ţării mele şi ea continuă să servească această cauză şi să se dezvolte", a declarat Kalaşnikov, citat de agenţia RIA Novosti.

Unul dintre ruşii cei mai cunoscuţi în lume şi cei mai decoraţi în ţara sa, Mihail Kalaşnikov nu a câştigat aproape nimic din invenţia sa, utilizată de armatele din 50 de ţări.

Născut la 10 noiembrie 1919 într-un sat siberian, Mihail Kalaşnikov a avut o tinereţe tragică de fiu de ţăran considerat bogat (kulak) şi a fost deportat în timpul lui Stalin în 1930, la vârsta de 11 ani.

Rănit în timpul primelor lupte din cursul războiului, în 1941, el a fost evacuat şi a început crearea a ceea ce urma să devină AK-47 în 1947. Arma Kalaşnikov sărbătoreşte anul acesta 61 de ani.

Uzina Ijmaş situată la Ijevsk, în Urali, fabrică anual aproape 100.000 de puşti Kalaşnikov. Circa 900.000 sunt fabricate anual fără licenţă în lume, potrivit reprezentanţilor uzinei, care insistă asupra faptului că numai "adevărata Kalaşnikov" este de bună calitate.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea kalaşnikov kala