x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lectia de aerobic

Lectia de aerobic

de Sebastian S. Eduard    |    25 Noi 2005   •   00:00
Lectia de aerobic
HEALTH & CARE
Multi dintre barbati nu vin la sala decat "sa traga de fiare" sau sa faca kick-boxing. Putini sunt aceia care se incumeta sa participe la o lectie de aerobic, proba pe care multi o considera drept "feminina".

Diana Oprea este antrenor de gimnastica aerobica la World Class Fitness Academy. Campioana europeana in 1999, absolventa a scolii de la Deva, ea ne-a oferit cateva argumente pentru barbatii (si nu numai, pana la urma) care cocheteaza cu ideea de gimnastica aerobica.

Trebuie stiut ca aerobicul ajuta si la dezvoltarea rezistentei, pe cand fitness-ul, la intretinerea muschilor.

Aerobicul nu este o ora de corvoada, ci un program distractiv. Se danseaza, se urca pe stepper, se lucreaza cu greutati sau fara. Se lucreaza bratele, picioarele, fesele, spatele. Se fac combinatii intre fitness si aerobic si se schimba cat mai des ritmul. In final: 5 minute de stretching, care sunt foarte importante.

Idei preconcepute sunt multe. Cei mai multi dintre aceia care vin la ore vad ca antrenorul arata "beton" si se descurajeaza. "Cum sa fac ce face el? Este imposibil." Ideea e ca trebuie sa incerci. Trebuie sa ai si o doza de incapatanare. Trebuie sa incerci. Aspectul antrenorului nu trebuie sa te darame, desi, dupa o ora de aerobic, el este fres, iar tu iti aduni picioarele cu farasul. "Daca gandesti ca nu poti face fata, niciodata nu vei progresa", explica Diana. "Ideea e sa vii cel putin de trei ori pe saptamana - cate o ora cel putin. Altfel faci sport cand vezi in jurul tau mai multe persoane care te motiveaza. La sala, cand ajungi la jumatatea orei si simti ca cedezi si vezi ca aceia de langa tine continua, atunci continui si tu. Nu cred ca este o ora la care cineva sa-mi fi spus «eu nu mai vreau sa fac» sau «m-am plictisit». Incapatanarea conteaza, pentru ca, atat timp cat iti propui ceva, ea te sustine. Te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivul."

Cine e Diana Oprea?


Are 23 de ani si face gimnastica de la 4 ani si jumatate. Dupa o selectie la Clubul Steaua a plecat la Deva, unde, timp de 12 ani, a facut parte din celebra scoala de acolo. Pana la sfarsitul clasei a VIII-a a facut gimnastica, apoi gimnastica aerobica. Este campioana nationala la ambele sporturi.
Fitness-ul il practica din 2001, si cel mai bun loc in fitness este locul 4 la Campionatul Mondial din 2001, la Bucuresti. Pe plan european a luat locul 6 in 2002.
Acum Diana se pregateste intens ( trei ore zilnic, nu mai putin) pentru Campionatul Mondial de Aerobic, care va avea loc intre 28 si 29 ianuarie, la Bucuresti. In marea finala sunt prezente 17 concurente de pretutindeni din lume. Campionatul va fi transmis in direct la Eurosport.
Tot cu aceasta ocazie la Sala Palatului va avea loc, sub organizarea World Class, Fitness & Lifestyle Revolution: o actiune unde vor veni instructori de aerobic de peste tot din lume si vor sustine lectii de aerobic. Lectiile vor fi diverse, astfel incat un profesor va tine, de exemplu, lectii de dans oriental sau ore de aerobic pe muzica din anii ’70. Cu aceasta ocazie se va tine si un seminar de lifestyle cu ajutorul unor nutritionisti suedezi, care vor explica trucuri privitoare la alimentatie sau combinarea exercitiilor cu diferite produse alimentare etc.

UTIL

Sa avem grija de fata


Pentru a avea un ten frumos, trebuie sa ne purtam bine cu el. Iar primul pas in tratarea corecta a fetei este demachierea, dimineata si seara. Dimineata, laptele demachiant sau gelurile de curatare elimina impuritatile secretate in timpul noptii. Seara, ele sterg machiajul si elibereaza epiderma de praful acumulat in timpul zilei. Fata trebuie limpezita apoi cu apa. Nu este recomandata insa apa de la robinet, in special cea fierbinte, ci apa termala, pe care o puteti cumpara de la farmacie.

LOTIUNILE TONICE. Pentru inchiderea porilor trebuie folosite lotiunile tonice. Acestea inmoaie pielea si o pregatesc pentru aplicarea cremelor de zi, respectiv de noapte. Lotiunea se aplica insa cu ajutorul unor dischete de vata si cu ajutorul unui servetel de hartie se usuca. Atunci cand alegem o crema hidratanta, neaparat trebuie sa ne uitam daca aceasta contine si un filtru solar. Indiferent de anotimp. De asemenea, nu trebuie uitate gatul si decolteul, aceste zone ridandu-se chiar mai repede decat fata.

EXFOLIERE. Crema de curatare si gomajul permit accelerarea procesului natural de descuamare. Este recomandat ca gomajul sa se faca de doua ori pe saptamana, indiferent de anotimp. Crema de curatare se aplica pe fata umeda, iar gomajul se realizeaza prin usoare masari circulare. Apoi se clateste cu apa. Pentru pielea sensibila, gomajul se realizeaza in zona T (barbie, nas, frunte).

REGIM. Pentru un ten frumos, sunt importante si alimentele, si lichidele consumate. Astfel, cel putin doi litri de apa pe zi sunt esentiali pentru sanatatea si frumusetea pielii. Este benefica, de asemenea, o cura de fructe. (A.V.P.)
×
Subiecte în articol: aerobic