x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Leon Panetta, noul şef al CIA, ''o opţiune de ruptură''

Leon Panetta, noul şef al CIA, ''o opţiune de ruptură''

06 Ian 2009   •   00:00
Leon Panetta, noul şef al CIA, ''o opţiune de ruptură''

Barack Obama s-a confruntat cu dificultăţi enorme în a găsi la conducerea Central Intelligence Agency o persoană care să nu fie legată de controversatele programe antiterorism din epoca Bush, relevă presa americană. Obama l-a ales pe Leon Panetta, fost congressman şi fost şef de cabinet al lui Bill Clinton, deşi numele lui nu era vehiculat printre candidaţii care să-l înlocuiască pe Michael Hayden. Italo-americanul, fosta ''mână dreapta'' a lui Bill Clinton, este susţinătorul drepturilor civile şi apropiat de ecologişti.



Dacă Senatul va confirma această alegere, ea va fi cu certitudine o anomalie, având în vedere că Panetta nu se poate lăuda cu o prea mare experienţă în materie de servicii de informaţii, relevă The New York Times, citat de La Repubblica. Totodată, CIA a mai arătat în trecut că nu agreează directori veniţi din afara comunităţii serviciilor. Dar, potrivit cotidianului american, Obama ar viza o opţiune de ruptură, după polemicile care au însoţit gestiunea Bush, culminate cu cazul închisorii de la Guantanamo. New York Times subliniază că alegerea lui Panetta confirmă dificultatea pe care Obama a avut-o în a găsi persoana care să conducă CIA şi al cărei nume să nu fi fost legat de ''controversatele programe antiterorism din epoca Bush''. Tocmai din cauza acestor programe, preşedintele ales a fost constrâns să renunţe la nominalizarea lui John Brennan, acuzat pentru rolul avut în programele de detenţie şi interogatoriile CIA, atât de dur criticate de Obama în cursul campaniei electorale. Din aceleaşi motive a fost exclusă şi senatoarea democrată de California, Jane Harman, deja membră a Comisiei pentru informaţii, şi care în trecut a susţinut unele prevederi ale lui Bush, precum cele privind interceptările. Leon Panetta, fiul a doi emigranţi italieni care gestionau un restaurant în Monterey, California, devine astfel al doilea italo-american, după Janet Napolitano, care va asuma un rol de prim plan în administraţia Obama. Panetta şi-a început cariera politică în Partidul Republican, pe care l-a abandonat ulterior pentru a se lupta pentru drepturile civile. La mijlocul anilor '60 a fost alături de senatorul Thomas Kuchel iar ulterior a fost adjunct în Ministerul Sănătăţii în administraţia Richard Nixon. După ce a intrat oficial în Partidul Democrat, în 1971, Panetta a fost membru în Camera Reprezentanţilor în perioada
1976- 1993, după care a devenit ''mâna dreaptă'' a preşedintelui din acea vreme Bill Clinton. Pe lângă faptul că este considerat un susţinător puternic al drepturilor civile, Panetta este apreciat drept un apropiat de mişcarea ecologistă şi un expert în materie de cheltuieli publice. Împreună cu soţia sa, Sylvia, conduce ''Leon & Sylvia Panetta Institute for Public Policy'', pe lângă ''California State University''. Potrivit unor indiscreţii, confirmate de o sursă a Partidului Democrat, Obama l-ar fi ales şi pe amiralul în rezervă Dennis Blair la conducerea Agenţiei Naţionale de Informaţii (NSA), cu alte cuvinte a tuturor agenţiilor de informaţii, o structură creată în 2004, atunci când a fost evident că în spatele incapacităţii de a împiedica atacurile de la 11 septembrie 2001 se afla slaba comunicare între diferitele servicii secrete. În opinia lui John Deutch, fost director al CIA, în prezent profesor la ''Broad Institute of MIT and Harvard'', Panetta şi Blair vor face ''o echipă absolut strălucită''. Panetta, fost membru în ''Iraqi Study Group'', structură chemată să revizuiască politica americană în Irak, ''este un manager guvernamental cu experienţă şi talent şi o persoană extrem de respectată în Congres'', a afirmat Deutch.
Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea panetta