x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Liderul ETA, arestat în Franţa

Liderul ETA, arestat în Franţa

17 Noi 2008   •   00:00

Şeful grupării separatiste basce ETA a fost arestat în urmă cu câteva ore, în sud-vestul Franţei. Poliţia din oraşul Hautes-Pyrenees, din sud-vestul Franţei, a reuşit, în urma unei operaţiuni organizată azi-noapte, să-l reţină pe suspectul Garikoitz Aspiazu Rubina, alias "Txeroki".




Conform agenţiei de presă basce, Vasco Press, concomitent cu operaţiunea în urma căreia a fost arestat Aspiazu Rubina o altă persoană, suspectată că ar face parte din acelaşi grup, a fost arestată în oraşul Cauterets. Conform declaraţiilor oficialilor francezi, Aspiazu Rubina este cercetat în uciderea a doi poliţişti spanioli, oraşul francez Capbreton, în 2007. Posturile de televiziune spaniole au anunţat că Aspirazu este este responsabil pentru atacul cu maşină-capcană de la aeroportul din Madrid, în decembrie 2006, în care şi-au pierdut viaţa două persoane, oprind, în acelaşi timp, şi discuţiile de pace cu guvernul spaniol.
"Această reţinere demonstrează încă o dată implicarea poliţiei franceze în lupta cu orice formă de terorism şi ilustrează cooperarea excelentă cu instituţiile spaniole în lupta cu terorismul basc", se menţiona în comunicat. Arestarea este ultima dintr-o serie de capturări ale liderilor ETA şi este cea mai mare lovitură dată organizaţiei de la reţinerea comandantului ETA, Francisco Javier Lopez Pena, la Bordeaux, în luna mai. Gruparea ETA este învinuită de moartea a peste 820 de persoane. Actele sale de violenţă au început în urmă cu 40 de ani, de când se încearcă obţinerea independeţei teritoriului basc, relatează BBC. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea