x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ludovic Orban: Greva CFR este ilegală

Ludovic Orban: Greva CFR este ilegală

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Feb 2008   •   00:00
Ludovic Orban: Greva CFR este ilegală

Circluaţia trenurilor a fost reluată în jurul orei 10.15 

 09:14 • Ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat vineri că întreruperea lucrului de către salariaţii CFR este ilegală, iar cei care şi-au cumpărat bilete îşi vor primi banii înapoi, dar costurile nu vor fi suportate de către CFR, ci se vor îndrepta împotriva liderilor sindicali. Circulaţia trenurilor a fost întrerupta începând cu vineri, ora 7.00. În jurul ore 10.15 circulaţia trenurilor a fost reluată, sindicaliştii neexcluzând la revenirea protestelor.

Ministrul transporturilor Ludovic Orban a declarat vineri că întreruperea lucrului de către salariaţii CFR este ilegală, iar cei care şi-au cumpărat bilete îşi vor primi banii înapoi, dar costurile nu vor fi suportate de către CFR, ci se vor îndrepta împotriva liderilor sindicali. Circulaţia trenurilor a fost întrerupta începând cu vineri, ora 7.00.În jurul ore 10.15 circulaţia trenurilor a fost reluată, sindicaliştii neexcluzând la revenirea protestelor.

VINOVAŢI. Orban a pus tunul pe sindicalişti şi a spus că "tot ce se întâmplă este ieşit din cadrul legal, iar sindicatele vor fi trase la răspundere pentru protestul ilegal. Sindicatele nu se pot ascunde în spatele unui protest spontan". El a precizat că persoanele care şi-au cumparat bilete îşi vor primi banii înapoi. "Călătorii îşi vor primi banii înapoi, dar nu voi accepta să pun în spinarea contribuabililor pierderile. Mă voi îndrepta împotriva liderilor sindicali”. Circulaţia trenurilor, în Gara de Nord şi în mai multe regionale din ţară a fost întreruptă, vineri dimineaţa, la ora 7.00, nicio garnituă nu mai pleacă din gări, iar cele aflate în trafic se vor opri în prima staţie de pe traseu. Sindicaliştii feroviari au anunţat, joi, că este posibil ca vineri dimineaţă activitatea pe căile ferate să fie paralizată, după ce Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorări salariale de 8% pentru feroviari, procente considerate insuficiente de către aceştia. În prezent, salariul minim în domeniu este de 450 de lei, sub nivelul salariului minim stabilit de Guvern la nivel naţional. După mai multe ore de discuţii la Ministerul Transporturilor, ministrul Ludovic Orban a declarat că Guvenul îşi menţine poziţia şi nu poate majora salariile feroviarilor cu mai mult de 8%.

 

CER BANI. De cealaltă parte, liderul sindical Voicu Sala declara, joi nopate, că circulaţia feroviară va fi, cel mai probabil, blocată la nivel naţional, vineri, de la ora 7.00, pentru că salariaţii din ţară "nu mai pot fi opriţi", fiind nemulţumiţi de răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor. Sala spunea că vorbise cu liderii mai multor regionale din ţară şi toţi erau hotărâţi să oprească lucrul. Potrivit lui Sala, după discuţiile cu ministrul transporturilor de joi seara, salariaţii feroviari sunt şi mai hotărâţi să întrerupă lucrul, pentru că reprezentanţii Guvernului le-au spus că bugetele nu au fost încă aprobate, prin urmare nici majorările cu 8% nu sunt sigure, pentru că nu au bază legală: "Mă miră că aceşti demnitari, de asemenea importanţă, au ales să trateze situaţia în acest mod. Au promis nişte majorări şi au semnat un proces-verbal, prin care erau de acord să dea salarii de 500 de lei, din ianuarie, şi de 570 de lei, din mai, în condiţiile în care bugetele nu erau aprobate. Când au auzit şi acest lucru, tensiunea în rândul salariaţior a crescut şi mai mult". Voicu Sala a mai spus că actul adiţional la contractul colectiv de muncă, referitor la salarizare, a expirat la 31 ianuarie, de aceea sindicatele au început negocierile cu 60 de zile înainte, conform legii. Nemulţumirile salariaţilor au crescut progresiv, pentru că în tot acest timp nu s-a putut ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Guvernului, a spus Sala.

 

 

 

×
Subiecte în articol: magazin