x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mafia rusă şi-a mutat sediul la Berlin

Mafia rusă şi-a mutat sediul la Berlin

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Ian 2009   •   00:00

Comparată de mulţi cu Cosa Nostra, de unii considerată mult mai violentă, mafia rusă şi-a mutat centrul afacerilor în afara graniţelor ţării. Cotidianul Berliner Morgenpost, citat de Agerpres, radiografiază activitatea crimei organizate afaltă sub tutelă rusă şi o pune în balanţă cu activitatea poliţiei. Jurnaliştii germani susţin că organele de anchetă au început să înţeleagă modul de operare al grupărilor mafiote ruse şi, chiar, să oprească din activitatea acestora.



Poliţia berlineză se ocupă de aceste grupări criminale în mod discret şi cu mult tact, capitala Germaniei reprezentând unul din centrele criminalităţii organizate ruseşti din Occident, pe lângă Londra sau New York. Pentru prima oară există însă şi cifre în materie, furnizate de oficiul criminalistic. Astfel, în 2007 au fost instrumentate anchete împotriva a zece grupări provenite din statele foste sovietice, cu un total de 95 de suspecţi, în timp ce în anul precedent s-au desfăşurat anchete în cazul a 14 astfel de grupări, cu un număr de 167 de suspecţi, arăta Bernd Finger, director la oficiul mai sus amintit. Desigur, există printre suspecţi unii care au fost activi ambii ani. În cadrul grupărilor criminale ale aşa numitei mafii ruseşti dominanţa o exercită lituanienii, ruşii, ucrainienii, belaruşii şi azerii, printre co-făptaşi numărându-se şi cetăţeni moldoveni şi kirghizi. Şefi de clan în genul "naşilor" din mafia siciliană nu există la Berlin, afirma Finger. În domeniul traficului internaţional cu automobile de lux cele mai multe probleme sunt cauzate de polonezi şi lituanieni, în timp ce cumpărătorii sunt de cele mai multe ori în Rusia, adăuga Finger, care conduce la Berlin departamentul pentru criminalitatea organizată din cadrul oficiului criminalistic de land (Landeskriminalamt).

Grupările criminale din fostele state sovietice sunt active în aproape toate domeniile de afaceri, în 2006 şi 2007 centrul de activitate fiind reprezentat la Berlin de delictele de proprietate, în speţă traficul cu automobile, urmat de delictele economice, precum înşelătorii la deschiderea de conturi şi la virarea de sume de bani, escrocherii în domeniul creditului comercial şi alte delicte de natură financiară. Un anume rol în cadrul activităţilor infracţionale l-au jucat şi falsificarea de documente personale şi eurobancnote precum şi traficul cu droguri, mai ales marijuana şi ecstasy. Anchetatorii nu pot spune cu siguranţă ce fel de sume se învârt pe cărările întunecoase ale mafiei ruseşti, din punct de vedere al victimelor acesteia sumele fiind apreciate pentru perioada anilor 2006 şi 2007 la circa 13 milioane de euro, în timp ce din punct de vedere al infractorilor profiturile se ridică la 3,6 milioane de euro. Nu există desigur o confirmare oficială pentru aceste sume. În rapoartele întocmite despre activitatea mafiei ruseşti se vorbeşte des despre spălare de bani, banii fiind mutaţi dintr-un cont în altul al numeroaselor firme fantomă, atât de mult până li se pierde originea, pentru a fi mai apoi investiţi în afaceri legale şi în imobile. Finger este de părere că banii spălaţi trec graniţa germană din nou. Dat fiind că anchetatorii de sub coordonarea lui Finger nu au dat peste averi deţinute în oraş de membrii bandelor trebuie dedus de aici că banii incriminaţi s-au scurs către exterior, spune directorul de la criminalistică.

La nivelul criminologilor termenul de mafie în cazul bandelor ruseşti este aplicat mai degrabă fără voie, dat fiind că acest tip de organizaţii se deosebeşte puternic de mafia italiană. Grupările de provenienţă italiană au tendinţa uneori de a acorda o mai mare atenţie legăturilor de familie sau intereselor teritoriale decât profitului bănesc pur, în timp ce infractorii ruşi operează pe baze pur economice, calculând profitul şi pierderile exclusiv din punct de vedere mercantil. Delincvenţii organizaţi din Europa de Est îşi reglementează formele de cooperare din punct de vedere al utilităţii şi anume în funcţie de întrebarea cine ce acces are la piaţă, cu cele mai mici preţuri şi cele mai reduse riscuri de a fi descoperiţi, explica Finger. Pentru a putea pune cătuşele acestor infractori metoda pe care oamenii legii o pot aplica ar fi o muncă de prevenire, spune Finger. Faptul că acest lucru funcţionează o dovedeşte cazul comunităţii italiene din Berlin, poliţia locală încheind cu membrii acesteia un acord special pentru asigurarea securităţii, cu ajutorul reţelei care s-a format contra criminalităţii reuşindu-se la trecerea dintre 2007 spre 2008 să se împiedice o serie de 55 de delicte de genul solicitării de sume de protecţie şi incendierilor de restaurante italieneşti. Mai există şi alte reţete de succes contra mafiei, pe care însă Finger nu a dorit să le facă cunoscute.

×
Subiecte în articol: lumea finger