x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Marfă ieftină! Ucraina, scoasă la licitaţie pe Internet

Marfă ieftină! Ucraina, scoasă la licitaţie pe Internet

04 Noi 2008   •   00:00
Marfă ieftină! Ucraina, scoasă la licitaţie pe Internet

Statul Ucraina a fost scos la vânzare pe site-ul de licitaţii online local Aukro.ua, la un preţ de pornire de numai o grivnă. După primele trei ore de licitaţii, cea mai mare sumă oferită pentru întregul teritoriu al Ucrainei, fără insula Tuzla, se ridica la 100 de milioane de grivne, transmite Unian.



La rubrica vânzări, pe site-ul de licitaţii online Aukro.ua a fost postată harta Ucrainei cu înscrisul "Marfă ieftină", iar utilizatorii sunt făcuţi atenţi de următorul anunţ: "O şansă unică! Numai în condiţii de criză globală, se vinde un stat!". Licitaţia va continua până în data de 22 noiembrie. Cel care şi-a scos ţara la mezat pentru doar o grivnă este un mic întreprinzător din regiunea Hmelţniţk (vestul Ucrainei), specializat de altfel pe comercializarea articolelor de horticultură. El a explicat preţul mic de pornire a licitaţiei de numai o grivnă prin "criza politică continuă, alegeri anticipate în fiecare an, absenţa unei căi clare de dezvoltare şi scăderea indicatorilor economici şi financiari în Ucraina". În acelaşi timp, acesta îşi asigură clienţii că 'achiziţionarea Ucrainei' este o investiţie extrem-extrem de profitabilă. "Având un potenţial geografic şi economic unicat, printr-o abordare corectă, marfa i-ar putea aduce proprietarului dividende de miliarde de miliarde de dolari", asigură micul întreprinzător din Hmelniţk, care şi-a vărsat în acest fel năduful pe clasa politică ucraineană. Pentru a avea conştiinţa curată, el îşi avertizează clienţii că Ucraina are o datorie externă de cel puţin 10 miliarde de dolari, astfel încât cumpărătorul va trebui să achite această sumă din propriul buzunar. La licitaţie sunt invitaţi toţi utilizatorii internet, inclusiv premierul rus Vladimir Putin, care şi-a făcut recent propriul site. Prima oară, Ucraina a fost scoasă la vânzare eBay de jurnaliştii de la postul de televiziune de la Kiev CTB. Atunci, licitaţia a pornit de la preţul de 1 euro şi a ajuns la suma de 100 milioane de euro. Jurnaliştii ucraineni au fost atunci atât de darnici încât propuneau Insula Şerpilor drept bonus doritorilor să le cumpere ţara. Anunţul de acum câţiva ani suna în felul următor: "Ucraina. Republică parlamentaro-prezidenţială. Parlament nu există. Guvernul este în concediu. Preşedintele este loial. Alegerile sunt convocate anual. Datoria externă - aproximativ 60 miliarde de dolari. Deschidere către Marea Neagră şi Marea Azov. Preţ de pornire 1 euro. Insula Şerpilor şi Insula Tuzla - drept bonus".
În octombrie 2008, un utilizator internet din Marea Britanie a scos la vânzare pe eBay Islanda, stabilind un preţ de pornire de numai 99 pence. În descrierea 'mărfii' se specifica faptul că în acest preţ nu au fost incluse Groenlanda şi cântăreaţa Bjork. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea