x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Michael Chertoff: Reduceţi rata de refuz a vizelor şi circulaţi liber în SUA

Michael Chertoff: Reduceţi rata de refuz a vizelor şi circulaţi liber în SUA

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Mar 2008   •   00:00
Michael Chertoff: Reduceţi rata de refuz a vizelor şi circulaţi liber în SUA
Guvernul american are disponibilitate să ajute autorităţile de la Bucureşti să îndeplinească criteriile pentru ca cetăţenii români să călătorescă fără vize în SUA, cel mai important fiind rata de refuz a vizelor, a declarat duminică secretarul american pentru securitate internă, Michael Chertoff.

UN NOU SISTEM. În cadrul conferinţei Brussels Forum organizată de German Marshall Fund, oficialul american a spus: "Credem că este foarte posibil ca până la sfârşitul anului să avem primii noi călători Visa Waiver intrând în SUA. Estonia şi Letonia au semnat miercuri şi mai avem şi alte trei-patru ţări care vor semna în această săptămână. Prevăd că vom avea un număr de ţări care progresează în a fi eligibile". Chertoff a explicat că guvernul american va trebui să finalizeze până în toamna acestui an sistemul electronic de autorizare a călătoriilor, iar statele candidate să îndeplinească anumite criterii privind şederile peste durata-limită. Întrebat care ar fi cea mai rapidă cale pentru ca şi România să fie inclusă în programul Visa Waiver, Chertoff a spus că sunt "aceleaşi cerinţe pentru toată lumea. În primul rând trebuie ca rata de respingere a vizelor să fie sub 10% şi apoi mai sunt şi alte cerinţe, cum ar fi capacitatea să ne asiguraţi că aveţi grăniceri eficienţi, un management eficient al securităţii paşapoartelor şi o documentaţie corespunzătoare. Nu pot evalua unde se află România acum în acest cadru, dar aş spune că cerinţele sunt clare şi că suntem mai mult decât bucuroşi să colaborăm cu fiecare ţară în parte pentru a le îndruma în legătură cu ce pot face pentru a obţine o poziţie mai bună".

CONDIŢII. România are cea mai mare rată de respingere a vizelor dintre statele UE - 37,7%. Până acum, Bucureştiul a susţinut atât iniţiativa UE ca SUA să ridice vizele întregului bloc comunitar, cât şi a coaliţiei celor şapte state est-europene care militau în 2007 pentru ridicarea vizelor, angajând o firmă de lobby comună în acest sens. Eforturile în vederea ridicării vizelor au avut succes pentru Estonia, Lituania, Letonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, care au semnat sau urmează să semneze acorduri bilaterale cu SUA, în timp ce Polonia, Bulgaria şi România rămân în continuare fără un orizont de timp privind programul Visa Waiver. De asemenea, eforturile comisarului european pentru justiţie Franco Frattini de a negocia în numele întregului bloc au fost respinse categoric de administraţia americană, Michael Chertoff subliniind joi că ridicarea obligativităţii vizelor se va face individual cu fiecare ţară în parte. Ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, a declarat sâmbătă, la Constanţa, corespondentului NewsIn că o decizie în privinţa eventualei semnări a unui acord bilateral cu Statele Unite pentru ridicarea vizelor, aşa cum au procedat deja câteva ţări noi membre UE, va fi luată după ce se va afla rezultatul negocierilor purtate la nivelul UE cu SUA. "România are o poziţie clară în această situaţie, am avut o discuţie la ultimul Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne cu privire la faptul că aşteptăm întâi rezultatul negocierii comune la nivel european cu autorităţile americane, urmând ca rezultatul acestor negocieri să ne fie comunicat şi să urmăm o poziţie europeană comună în această privinţă", a declarat ministrul Cristian David. El a adăugat că România va ţine cont de rezultatele acestor negocieri atunci când îşi va exprima un punct de vedere. "Este foarte important rezultatul negocierilor, din păcate, la acest moment, nu am un raport oficial cu privire la rezultatul negocierii comune UE-SUA ca să putem articula un punct de vedere al României. Am convenit să mandatăm Comisia la această negociere comună, urmând apoi să discutăm în funcţie de aceste negocieri", a spus ministrul David.

×
Subiecte în articol: magazin vizelor