x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Michel Platini, între şansele fotbalistului autohton şi legile UE

Michel Platini, între şansele fotbalistului autohton şi legile UE

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Feb 2008   •   00:00
Michel Platini, între şansele fotbalistului autohton şi legile UE

10:11 • Preşedintele forului european de fotbal, Michel Platini, a declarat că este de acord cu limitarea numărului de străini în cadrul unei echipe, dar că nu se va lupta cu legile impuse de Uniunea Europeană privind drepturile de muncă.

Preşedintele forului european de fotbal, Michel Platini, a declarat că este de acord cu limitarea numărului de străini în cadrul unei echipe, dar că nu se va lupta cu legile impuse de Uniunea Europeană privind drepturile de muncă.

VOINŢĂ ŞI PUTINŢĂ. Platini s-a referit la respectiva problemă la finalul congresului UEFA de joi şi a precizat că vrea ca echipele de club să-şi păstreze identitatea naţională: "Chiar dacă spun că trebuie să fie restricţii, va fi foarte greu pentru mine, ca preşedinte al UEFA, să mă lupt împotriva Uniunii Europene şi a legilor din Europa". Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, care vrea ca o echipă să folosească cel mult cinci jucători străini, a spus delegaţilor că subiectul poate fi discutat şi în cadrul congresului FIFA care va avea loc la Sydney, în luna mai. "Cluburile nu mai au jucători de origine în echipă, iar acest lucru afectează echipele naţionale", a afirmat Blatter.

LEGISLAŢIE. Potrivit regulamentului introdus de UEFA acum trei ani, jucătorii crescuţi de club nu trebuie să fie neapărat de aceeaşi naţionalitate ca a ţării în care evoluează. În cazul în care un fotbalist stă cel puţin trei ani la un club, între vârsta de 15 şi 21 de ani, este considerat ca fiind format de respectivul club. De exemplu, spaniolul Francesc Fabregas este considerat un jucător englez crescut de Arsenal, pentru că a semnat cu formaţia londoneză la vârsta de 16 ani, iar acum are 20. Platini a criticat în special cluburile engleze pentru modul în care transferă tinerii jucători, în loc să-i formeze la echipele de tineret. "Sunt total împotriva acestei filosofii şi cred că trebuie să avem grijă de identitatea cluburilor. Nu îmi place faptul că se caută jucători în alte ţări", a mai afirmat preşedintele UEFA.

×
Subiecte în articol: magazin