x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Milano / Ionel - regele hoţilor-copii, din Milano

Milano / Ionel - regele hoţilor-copii, din Milano

de Carmen Plesa    |    12 Iul 2007   •   00:00
Milano / Ionel  -  regele hoţilor-copii, din Milano


Ionel e ultimul nume fals pe care l-a dat la poliţie. Printre ceilalţI copii care fură in Milano, e o legendă - micul rege al hoţilor, cu un record de 16 arestări, in mai puţin de jumătate de an.


Ionel e ultimul nume fals pe care l-a dat la poliţie. Printre ceilalţI copii care fură in Milano, e o legendă - micul rege al hoţilor, cu un record de 16 arestări, in mai puţin de jumătate de an.

Povestea lui "Ionel" a apărut in cotidianul italian La Reppublica, intr-un articol in care poliţia italiană se declară neputiincioasă in ceea ce priveşte stoparea furturilor comise de minorii romăni. Deoarece au mai puţin de 14 ani, iar părinţii lor nu stau in Italia, copiii-hoţI nu pot fi arestaţi.

"MARELE ŞEF". Cei 150 de centimetri de inălţime il fac să fie capul unei bandei din gara Centrală, compusă din baieţI mai scunzi şI mai mici de vărtă decăt el.

Cănd carabinierii l-au prins ultima dată, Ionel i-a privit fără frică sau emoţie, cu ochi sfidători şI indiferenţi. "Mă găndeam că o să fiu in faţă unui copil şI mă aşteptam să inceapă să-şI plăngă că vrea la mama şI la tatăl lui", a povesti unul dintre carabinierii care l-au prins. "Dar… nimic. Nici o reacţie. |n ochi - nici o licăr de frică".

Ca şI cum desfăşurătorul vieţii şI zilelor sale a fost deja scris, Ionel aşteaptă următoarea arestare fără să fie timorat. De 16 ori prins furănd sau jefunid, de 16 ori eliberat de legea care nu permite pedepsirea copiilor mai mici de 14 ani.

LA PORTOFELE. Duminica trecută, puţin după prănz, Ionel a ajuns la sediul carabinierilor, in departamentul care se ocupă de furturi. L-au văzut cum a "preluat" portofelul din haina unui iranian, care se plimba prin piaţa Duca d"Aosta.

Carabinierii l-au văzut şI l-au blocat, fără să ştie că intră intr-o "guerilla". AlţI douăzeci de hoţI minori au incercat să-l elibereze pe Ionel. Ei au aruncat sticle spre carabinieri, pe maşina acestora şI pe alte automobile care treceau prin zonă.

Carabinerii au reuşit să-l reţină şI să-l ducă la sediul lor din Via Moscova. "Acolo, in gara Centrală, noi nu mergem, au spus mediatorii romăni care lucrează in diferite zone ale oraşului. Băieţii aceia nu au chef să vorbească cu nimeni. Dacă insişti, iţI răspund urăt, te scuipă, sunt aroganţI".

|n mai puţin de 24 de ore, Ionel s-a intors la locul de muncă din gara Centrală din Milano.

GREU DE PRINS. Gaşca de hoţI minori a ochit o peruviancă şI pe soţul ei, i-au furat portofelul şI au fugit.

Carabinierii au văzut-o pe femeie ţipănd şI pe Ionel fugind. Au alergat pe urmele lui. Băiatul a fost blocat pe o stradă din apropierea uni pieţe, de un militar care a putut să-l ajungă cu un scuter. Dar a scăpat. Ionel a fost prins mai tărziu intr-o staţie de metrou.

A fost de ajuns să-l privească in ochi pentru a inţelege ce vor spune amprentele digitale luate de poliţie. Nu trecuseră nici 24 de ore de la ultima arestare.

Majoritatea furturilor Ionel le-a comis la Milano, in gara Centrală şI in zona Domului. Un singur furt e inregistrat la Venezia.

ELIBERAT IMEDIAT. "Sunt din tabăra de nomazi din Via Triboniano. Părinţii mei sunt in Romănia, stau in tabără cu mătuşa mea" spune regele hoţilor. Măsurătorile antropometrice făcute la sediul carabinierulor au stabilit că băiatul are in jur de 13 ani, iar carabinerii nu au putut să facă altceva decăt să-l lase să plece. Liber. |n stradă. Tribunalul pentru minori a cerut ca "Ionel" să fie "eliberat imediat".

"Ştie că nu are ce risca. Să-l duci in comunitate e inutil. Ultima dată cănd am făcut asta, nici n-apucasem să intoarcem maşina şI el era deja departe. Ne simţim oarecum neputiincioşI" a spus unul dintre şefii carabinierilor.

Referindu-se la cazul lui Ionel, viceprimarul din Roma a subliniat că s-a ajuns la o situaţie absurdă şI că trebuie schimbată actuala lege italiană care "nu este capabilă" să pedepseacă minorii recidivişti.

×
Subiecte în articol: magazin să-l milano