x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Misiune de salvare

Misiune de salvare

18 Noi 2005   •   00:00
Misiune de salvare
STIINTA
Astronautii americani solicita conceperea unui plan de actiune in cazul coliziunii Pamantului cu un asteroid

Astronautii americani propun un exercitiu dur, de imaginatie. Efectele devastatoare ale tsunami-ului care a lovit coastele Asiei de Sud-Est la sfarsitul anului trecut, cumulate cu actiunea uraganelor Katrina, Rita si Wilma, precum si cu seismul catastrofal produs in urma cu o luna in Pakistan si tot nu s-ar ajunge la intregul potential de dezastru reprezentat de perspectiva impactului unui asteroid de dimensiuni mari cu Pamantul.

RULETA RUSEASCA. Pe o perioada de 30 de ani exista din punct de vedere statistic o sansa din 5.500 ca un asteroid de dimensiuni medii sau mari sa loveasca Terra. Daca acest asteroid ar avea aproximativ 300 de metri, ar putea sterge de pe fata pamantului o metropola de dimensiunea New York-ului si zonele din jur, informeaza luni Associated Press, receptionata de Rompres.

Pericolul care ameninta din spatiul extraterestru viitorul apropiat al omenirii s-ar putea numi Apophis 99942, dar, conform ultimelor calcule realizate de astronomi, se pare ca acest asteroid va rata impactul cu Pamantul in 2036.

Totusi, sustin astronautii americani, acest gen de pericole sunt previzibile si pot fi preintampinate in cazul in care va exista un plan de actiune bine definit. Acest subiect a fost abordat in cadrul Congresului anual al Asociatiei Exploratorilor Spatiali, desfasurat in luna octombrie la Salt Lake City.

VETERANII. Doi dintre astronautii americani participanti la acest congres, Rusty Schweickart, membru al misiunii Apollo 9, si veteranul Ed Lu, astronaut care si-a petrecut foarte mult timp in spatiu, atat la bordul navetelor spatiale, cat si pe Statia Spatiala Internationala, au infiintat o organizatie care sa se ocupe de preintampinarea producerii unui astfel de cataclism global. "Mereu vor fi dezastre naturale de proportii, si mereu se pare ca ne vor prinde nepregatiti", a declarat astronomul

Schweickart intr-un interviu pentru agentia americana de presa. La constientizarea existentei acestui pericol ascuns in spatiul extraterestru a contribuit si industria de film americana, pelicule gen "Armageddon" sau "Deep Impact" au trezit in publicul larg ideea ca o astfel de catastrofa chiar s-ar putea produce, "dar, din pacate, au oferit solutii gresite si mult prea dramatizate pentru a salva lumea", a mai sustinut Schweickart.

"Nu putem sa-l trimitem pe Bruce Willis sa ne mai salveze inca o data. Eroul salvator este o solutie tipic hollywood-iana. In schimb, am putea fi salvati cu ajutorul tehnologiei de care dispunem si care este suficient de avansata, incat permite devierea traiectoriei unui asteroid care ameninta Pamantul", a adaugat el.

EVALUARI. Astronautii americani indeamna insa la prudenta si la o evaluare cat mai corecta a potentialului de dezastru reprezentat de intersectarea orbitei terestre cu a unui asteroid de dimensiuni mari. "Foarte multi dintre cei care sunt implicati in acest domeniu sunt hotarati sa nu se lase speriati de «drobul de sare», dar trebuie totusi sa incepem sa ne gandim serios la aceasta amenintare, pentru ca, in caz contrar, s-ar putea sa ne trezim la un moment dat ca va fi prea tarziu", a declarat si Ed Lu.

PROGRAM DE APARARE
Asociatia astronautilor americani sustine ca este timpul ca NASA sa-si extinda programul de aparare Spaceguard Survey, program in cadrul caruia sunt cautate si urmarite obiectele cosmice de dimensiuni medii si mari din vecinatatea planetei noastre. Pana in prezent, in cadrul acestui program au fost descoperiti 807 asteroizi mari, numar la care se mai adauga cele 57 de comete a caror traiectorie ar putea sa se intersecteze la un moment dat cu orbita Terrei.

In aceste conditii, pericolul nu pare a fi de neglijat. Este suficient impactul cu un asteroid cu diametrul de 1 kilometru pentru ca o tara de dimensiuni medii, cum este Romania, sa fie stearsa de pe fata pamantului. Prin comparatie, foarte multi oameni de stiinta sustin ca un asteroid cu diametrul cuprins intre 9 si 11 kilometri este responsabil de disparitia dinozaurilor in urma cu 65 de milioane de ani.

Astronomii americani solicita de asemenea si catalogarea si urmarirea traiectoriilor asteroizilor mai mici, dar care prezinta totusi un pericol care nu trebuie trecut cu vederea. Pana in prezent, nu mai putin de 3.611 asteroizi de toate dimensiunile au fost descoperiti in apropierea Pamantului.

TRACTAREA PRIN SPATIU
Oamenii de stiinta americani sustin ca una dintre metodele cele mai bune pentru devierea traiectoriei unui asteroid care ameninta Pamantul ar fi trimiterea spre acesta a unei nave spatiale care ar gravita in jurul sau, iar din compunerea celor doua forte gravitationale - cea a asteroidului si cea a navetei - ar rezulta modificarea in timp a directiei de deplasare a corpului cosmic. Dr. Edward Lu si Dr. Stanley Love au propus in editia publicatiei Nature varianta lansarii unei navete care ar urma sa actioneze asemeni unui magnet asupra unui asteroid, deviindu-i traiectoria. Problema care ar putea aparea in acest caz este aflarea din timp a masei asteroidului, informatii necesare pentru constructia navetei care, la randul sau, trebuie sa aiba masa corelata cu a acestuia pentru a putea dezvolta o forta gravitationala suficient de puternica incat sa-i modifice traiectoria.
×
Subiecte în articol: asteroid