x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Monica Anghel, posesoare a centurii galbene în Aikido

Monica Anghel, posesoare a centurii galbene în Aikido

de Anca Nicoleanu    |    26 Feb 2010   •   00:00
Monica Anghel, posesoare a centurii galbene în Aikido
Sursa foto: Lucian Alecu/Jurnalul Naţional

La 8 ianuarie, Monica Anghel a împlinit un an de când face aikido. A aflat de acest sport de la Alex, fratele ei, care a şi dus-o să vadă cum decurge un antrenament. Din acea zi, Monica a rămas "efectiv îndrăgostită de aikido".

Nu mult după aceea şi-a luat inima în dinţi şi a sunat-o pe antrenoare. "I-am spus că am spondiloză cervicală şi hernie de disc şi că nu ştiu dacă voi putea practica, deşi îmi doresc, dar ea s-a făcut doar că mă ascultă. Da' nici eu n-am mai avut probleme cu spondiloza şi cu hernia după ce m-am apucat de aikido", spune Monica.

KAZUMI AIKIDO
început cu antrenamente în particular. Ulterior, a sfătuit-o pe cea care o pregătea, sensei Florina Răduca - centura neagră, 2 Dani -, să-şi deschidă un club de aikido. A ascultat-o. Monica a fost prima înscrisă în clubul Kazumi Aikido, care acum numără 14 cursanţi. Antrenamentele se fac la Liceul "Dinu Lipatti" marţea, joia şi sâmbăta, cu patru sensei: Florina Răduca, Andra Negulescu - care e şi actriţă, soţia lui Claudiu Bleonţ -, Tiberiu Aluaş, Rareş Bârsan.

"Când te înscrii la un club de aikido ai nevoie de o fişă medicală că eşti apt pentru efort fizic, cazier, două poze, taxa de înscriere în club. Ţi se eliberează un paşaport de sportiv aikido şi o legitimaţie." Aceste documente te vor ajuta mai târziu, când vei obţine centura neagră şi va trebui să-ţi cumperi o sabie. "După ce îţi iei centura neagră eşti obligat să-ţi iei o sabie adevărată. O sabie bună costă cam 1.000 euro. Noi, ca începători, lucrăm cu săbii şi cuţite de lemn."

"SPORTUL M-A DISCIPINAT"
Monica a început aikido ca la grădiniţă, cu tumbe pe saltea. Acum face roata înainte şi înapoi, fără să atingă podeaua cu mâinile, şi aruncări pe mână. "Şi nu-mi mai e frică să cad. Ştii cum descriu eu sportul ăsta, ca imagine? Ca pe o apă curgătoare în multe cercuri." De când face aikido, corpul i s-a remodelat. A slăbit 14 kg fără vreo cură în mai puţin de un an.

Pe deasupra, "mi-a dat mai multă încredere în mine, m-a ajutat să-mi dau seama că sunt un om puternic şi că pot să fac lucruri extrem de dificile. Şi să mă controlez. Nu-mi mai sare ţandăra din orice, m-a disciplinat. Acum, când mă enervez, trag puternic aer în piept şi abia apoi reacţionez". La 28 noiembrie 2009, Monica a obţinut centura galbenă.

ABONAMENT IEFTIN, CHIMONO SCUMP
Nici un alt sport nu s-a "lipit" de ea ca aikido, deşi a încercat să facă înot, echitaţie, tenis de câmp, baschet, handbal. "Dar mă plictiseau îngrozitor de tare." Spre deosebire de alte sporturi, aikido este şi ieftin. "Abonamentul lunar este de 80 RON. Doar chimonoul costă în jur de 300 RON, dar o dată ţi-l iei. Îmi place, pentru că aici toată lumea e îmbrăcată la fel, n-ai voie cu bijuterii, nu-ţi trebuie încălţăminte, doar cei care sunt mai buni au centuri. Important e să-ţi placă acest sport. Eu de un an n-am mai plecat în nici un week-end din Bucureşti, pentru că am antrenament."

×
Subiecte în articol: vedete