Dorinţa românilor care lucrează în afaceri europene, la Bruxelles, de a se cunoaşte mai bine s-a concretizat acum aproape doi ani într-o echipă de fotbal. Dacă la început motivul principal a fost socializarea şi comunicarea, succesul din primele meciuri i-a făcut pe jucători să îşi dorească cîştigarea campionatului. Orgoliile, ambiţia şi mîndria naţională sunt caracteristicile principale ale campionatului organizat de Uniunea Europeană şi UEFA.
Dorinţa românilor care lucrează în afaceri europene, la Bruxelles, de a se cunoaşte mai bine s-a concretizat acum aproape doi ani într-o echipă de fotbal. Dacă la început motivul principal a fost socializarea şi comunicarea, succesul din primele meciuri i-a făcut pe jucători să îşi dorească cîştigarea campionatului. Orgoliile, ambiţia şi mîndria naţională sunt caracteristicile principale ale campionatului organizat de Uniunea Europeană şi UEFA.
Campionatul de fotbal Bruxelles Euroleague (http://www.europa.leaguerepublic.com) este la cea de-a doua ediţie. În sezonul 2007-2008 s-au înscris 11 echipe naţionale, printre care şi România, meciurile avînd loc în câteva locaţii sportive din Bruxelles. Periodic au loc şedinţe între căpitanii echipelor în care se discută problemele de arbitraj, care nici aici nu lipsesc, dar şi chestiuni administrative. Campionatul are un regulament de organizare strict, întocmai ca Liga lui Mitică. Echipele au fost depunctate din cauză că au folosit jucători care nu erau înscrişi pe foaia de joc, echipe care nu au asigurat arbitrajul pentru meciuri ori teren pentru joc. La finalul campionatului, primele şase echipe joacă în sistem play-off, adică echipa de pe locul trei joacă cu cea de pe locul şase şi echipa de pe locul patru joacă cu cea de pe cinci. Echipele de pe primele două locuri joacă semifinalele cu echipele cîştigătoare din cele două partide. România este pe locul patru acum, dar are şanse mari de a termina pe doi, caz în care ar avea asigurat un loc în semifinale. Locul 1 si 2 joacă apoi direct în semifinale cu cîştigătoarele celor două partide. Favorita la titlu este Italia, echipă care a câştigat campionatul anul trecut, dar pe care România a învins-o anul acesta, la fel cum a făcut şi cu Germania, o altă contracandidată la un loc în semifinalele competiţiei. Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a fost cel care anul trecut a înmînat trofeul italienilor. Anul acesta, cel care va oferi trofeul va fi Michel Platini, şeful UEFA.
JUCĂTORI. În septembrie anul trecut, la începutul campionatului, din lotul României faceau parte aproape 25 de jucători, dar acum lotul s-a subţiat din cauza accidentărilor. Jucătorii sînt de fapt români care lucrează în diferite instituţii europene sau în companii multinaţionale din capitala Belgiei. Lotul se reuneşte la sală de două ori pe săptămînă, pentru antrenamente. Cristi Mănoiu are 34 de ani, este din Rîmnicu-Vâlcea şi a ajuns în Bruxelles acum şapte ani, fiind coordonator de proiecte la o companie multinaţională. Mănoiu joacă pe postul de fundaş, dar se ocupă şi de administrarea echipei, de regulamentul interior sau de tactica fiecărui joc: "Bucuria de a cunoaşte, a întreţine şi a dezvolta relaţiile cu membrii comunităţii româneşti din Belgia a fost primul imbold pentru a deveni membru al acestei echipe. Campionatul în sine dezvoltă simţul patriotic, te face să-ţi priveşti rădăcinile cu alţi ochi. Trăiesc un mare sentiment de mîndrie cînd văd România tot mai sus în clasament". Apărarea naţionalei de la Bruxelles este întărită de sibianul Nicu Ştefănuţă, care la 26 de ani lucrează deja pentru Parlamentul European. Ştefănuţă este şi membru în comisia de organizare a campionatului şi reprezintă echipa în şedinţele periodice organizate de aceasta: "Sînt de părere că fotbalul deschide o oportunitate extraordinară pentru lobby. Am reuşit pînă acum să cunosc şi să obţin susţinerea unor colegi din Parlament pe proiecte importante pentru România. În plus, reuşim să ne cunoaştem mai bine între noi, tinerii români care lucrăm în instituţiile UE şi la misiunile diplomatice ale României".
Cristian Badea are 22 de ani, este din Piteşti şi joacă pe postul de mijlocaş, fiind şi mezinul echipei, mândria coechipierilor de a apăra culorile ţării în această competiţie răsfrîngîndu-se şi asupra lui. A venit acum doi ani să studieze Ştiinţele Economice la Université Libre de Bruxelles. În linia mediană joacă şi clujeanul de 30 de ani Titus Poenaru, preşedinte al Clubului România – Uniunea Europeană, un club care adună românii ce lucrează în afaceri europene de la Bruxelles. Absolvent al Universităţii Utrecht şi al Facultăţii de Studii Europene din Cluj, Poenaru a lucrat în ultimii şase ani la Parlamentul European şi la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană, iar în prezent lucrează la Comisia Europeană. În atac, cel mai apreciat jucător, datorită abilităţii cu care plimbă mingea printre fundaşii adverşi, dar şi inteligenţei de care dă dovadă în faza de apărare, este reşiţeanul Graţian Mihăilescu, care este şi promoterul echipei. El este consultant la o companie străină în domeniul afacerilor europene şi se ocupă în special de partea de fonduri europene şi relaţiile cu România.
OBIECTIVE. Echipa României speră să cîştige campionatul, mai ales că Michel Platini va fi cel care va felicita cîştigătorii, dar jucătorii speră să fie prezent şi cineva din conducerea Federaţiei Române de Fotbal, mai ales că au avut loc deja discuţii între promoterul echipei şi Ionuţ Lupescu şi Daniel Prodan. Cei doi au promis ajutor, în special în echipament, "Naţionalei de la Bruxelles". În cazul în care echipa va reuşi să adune jucători tot mai valoroşi, printre care şi un europarlamentar român bun fotbalist, nu este exclusă nici posibilitatea înscrierii în campionatul belgian de fotbal.
Citește pe Antena3.ro