REGLEMENTĂRI. Într-un comunicat dat de Comisia Europeană se precizează destul de clar modul în care ţăranii români vor tăia porcii din gospodării: "Comisia Europeană nu a spus niciodată Guvernului României că practica sacrificării porcilor fără asomare va fi permisă pentru câţiva ani. Comisia a reiterat în scris, într-o scrisoare datată 12 decembrie 2007, faptul că autorităţile române trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificaţi în zonele rurale".De asemenea, "Comisia este conştientă de importantele implicaţii sociale ale acestui mod particular de sacrificare a porcilor. Din acest motiv, ea a subliniat, în faţa autorităţilor române, necesitatea elaborării unui plan de acţiune care să garanteze îmbunătăţirea situaţiei prezente din domeniu". Potrivit unui interviu Hotnews-BBC, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat, duminică, că statul roman a obţinut o derogare din partea Comisiei Europene pentru ca mieii şi porcii să poata fi sacrificaţi în mod tradiţional, nu prin asomare. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Radu Roatiş a declarat că România a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea tradiţională a animalelor, pentru o perioadă de trei ani. Potrivit lui Roatiş, pentru obţinerea unui acord, România trebuie să elaboreze un plan pentru o perioadă de trei ani. Potrivit normelor europene, asomarea (procedeu în urma căruia animalul îşi pierde simţurile) este obligatorie înainte de sacrificarea animalelor.