x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Newsweek: Tony Blair, oficial este anglican. În realitate este practicant al catolicismului

Newsweek: Tony Blair, oficial este anglican. În realitate este practicant al catolicismului

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Dec 2008   •   00:00

Unul dintre cele mai mari secrete ale scenei politice din Marea Britanie îl ascunde, probabil, ex-premierul Blair. Oficial este anglican, însă în privat, era un credincios practicant al catolicismului, ca de altfel, soţia şi copiii săi, susţine revista americană.



Chiar înainte de a deveni premier, Blair avea o experienţă bogată în privinţa traiului alături de mai multe religii ale lumii. Blair este fiul creştin al unui tată ateu care a devenit un politician creştin într-o ţară laică. Blair a întâmpinat probleme în urmă cu doi ani atunci când a încercat să îşi apere decizia de a se alătura Americii în invazia Irakului, citând credinţa sa creştină. Criticii au izbucnit, susţinând că această adeziune nu era creştină.  În Marea Britanie, premierul i-a urmat în mod tradiţional pe reformatori. În plus, acestuia îi revine sarcina de a-l numi pe Arhepiscopul de Canterbury în numele Coroanei, o sarcină dificilă pentru un catolic.  Pentru toate aceste motive, Blair a aşteptat expirarea mandatului până când s-a convertit anul trecut la catolicism, în cadrul unei ceremonii private.

Şase luni mai târziu, fostul premier anunţa lansarea unei fundaţii religioase, “Tony Blair Faith Foundation”, menită să promoveze cooperarea religioasă într-o lume aflată în era globalizării. Pe de altă parte, chiar şi după ce a devenit oficial catolic, Tony Blair a eludat dreapta credinţă. Deşi un credincios devotat, Blair se opune Papei în probleme cum ar fi avortul, cercetarea în privinţa celulelor stem embrionare şi dreptul persoanelor homosexuale de a adopta copii şi de a forma parteneriate civile.

Într-un fel, comentează revista americană Newsweek, fundaţia creată de Blair este o încununare a vieţii sale ca ““dublu agent”“. În momentul de faţă, Blair predă acum un curs intitulat “Credinţă şi Globalizare” la Yale University, fostul premier fiind convins că în timp ce globalizarea îi poate aduce pe oameni mai aproape, religia are potenţialul de a-i despărţi. Din acest motiv, explică el, “avem obligaţia spirituală de a prezenta credinţa ca pe ceva pozitiv şi progresist care rezolvă probleme şi face bine, mai degrabă decât ca pe ceva despre care oamenii citesc doar pentru că oamenii se ucid în numele său”.

Fundaţia sa se va concentra pe cercetare şi sondaje, va acorda burse şi va publica propriile cărţi şi periodice. Pentru Blair, “înţelegerea interconfesională” este singura cale către Dumnezeu. Blair, comentează Newsweek, ştie însă că merge pe un teren minat, în condiţiile în care, după cum susţine Papa Benedict al XVI-lea, relativismul religios este inamicul dreptei credinţe. Însă aceasta nu a fost niciodată ceva la care Tony Blair a subscris, mai scrie Newsweek, citată de Agerpres.

×
Subiecte în articol: blair lumea tony blair