x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nicoleta e psihologul de serviciu

Nicoleta e psihologul de serviciu

de Ramona Draghici    |    11 Apr 2008   •   00:00

"Nu cred în războiul sexelor, însă sînt convinsă că bărbatul şi femeia nu ştiu să comunice. Astfel că prin Animus şi Anima am vrut să aflăm cum să vorbim şi cum să ascultăm”

De ce ai ales să faci psihologia?

Din dorinţa curioasă de a afla mai multe despre cum “funcţio­nează” oamenii, am început să stu­diez tot ce ţine de psihologie. Cîteodată nu îmi explicam comportamentul celor din jur, îmi păreau complicaţi, dificili, iar eu voiam să îi în­ţeleg; şi, cum con­­diţia indispensabilă oricărei adap­tări este informarea, am ales să aprofundez prin studiu desfăşu­ră­rile psihocomportamentale ale oamenilor. Cînd spui psihologie înţelegi de fapt cunoaşterea sufletului omului.

 

Te gîndeai că vei practica aceas­tă meserie într-un… studio tv?

E mult spus că practic meseria de psiholog într-un studio de televiziu­ne. O emisiune tv este un show public, iar invitaţii solicită informaţii de natură psihologică mai mult din curiozitate decît din dorinţa de a-şi so­lu­ţio­na probleme personale. Funcţionez realmente ca psihoterapeut doar în cadrul cabinetului. Emisiunea mea, “Animus şi Anima”, este un “joc” real în care eu, ca psiholog, propun sugestii la modul general fără să invadez structura personală a invitatului. Şi apoi, intrînd în acest “joc” se întîmplă ca fiecare dintre participanţi să des­co­pere anumite aspecte pe care nu şi le cunoştea înainte. Se întîmplă ca şi cel de acasă, telespectatorul, să se recunoască în trăsăturile vreunui in­vitat, şi atunci succesul emisiunii se explică tocmai prin această identificare a telespectatorului cu cel de la tv.

 

Cum s-a născut proiectul A­ni­mus şi Anima?

Am vrut nea­pă­rat să scot la lumină unitatea fi­rească a bărbatului şi a femeii ca fiinţă uma­nă. Nu cred în războiul sexelor şi al­te ne­bunii de genul ăsta, însă sînt con­vinsă că bărbatul şi femeia nu ştiu să comunice. Astfel că prin Animus şi Anima am vrut să aflăm cum să vorbim, astfel ca par­tenerul nostru să ne asculte, şi cum să ascultăm, astfel ca parte­ne­rul nostru să vorbească. Am conce­put acest proiect plecînd de la conceptul Jungian de animus şi anima. Cred cu tărie că bărbatul şi femeia sînt lăsaţi de Dumnezeu pentru a crea o comuniune, şi nu o competiţie.

 

Cît de mult te-a ajutat în plan personal psihologia?

Înainte de a fi psiholog am urmat un program de dezvoltare personală. Am fost şi eu la psiholog, cu alte cuvinte.

 

S-a întîmplat să ai şi pro­ble­me din cauza meseriei?

Nu, deloc. Poate că uneori ceilalţi aşteaptă de la mine să ştiu totul despre asta, da, mi s-a întîmplat, în rest, toate bune.


Pe ce criterii îţi alegi invita­ţii?

Invitaţii de la “Animus şi Anima” sînt persoane care ştiu să se exprime şi sînt dispuse să afle mai multe despre ele ca oameni.

×
Subiecte în articol: vedete