x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nobel fără favoriţi

Nobel fără favoriţi

de Irina Cristea    |    05 Oct 2009   •   00:00
Nobel fără favoriţi
Sursa foto: Bob Strong/REUTERS

Un număr-record de candidaţi la premiul pentru Pace, nici un favorit clar, speculaţii şi teorii ale conspiraţiei şi alegerea unui poet la categoria "Literatură" sunt doar câteva dintre elementele care vor asigura suspansul săptămânii 5-12 octombrie, când îi vom cunoaşte pe laureaţii Premiilor Nobel.



Medicina, fizica şi chimia deschid, săptămâna aceasta, "sezonul" premiilor Nobel. Numele câştigătorilor la aceste categorii vor fi cunoscute azi, mâine şi poimâine, în cadrul ceremoniei care se desfăşoară la Stockholm. Statisticile arată că cercetătorii din SUA au dominat aceste discipline în perioada postbelică.

La data de 8 octombrie îşi va primi premiul cel mai apreciat scriitor. Bursa zvonurilor acordă cele mai mari şanse sirianului Adonis, sud-coreeanului Ko Un şi, nu în ultimul rând, autorului israelian Amos Oz. O idee vehiculată în cercurile literare, este, potrivit AFP, că un poet ar putea primi prestigioasa distincţie, pentru prima oară din 1996. Numele avansat de aceste surse este al suedezului Tomas Transtroemer.

De departe, premiul cu cea mai mare vizibilitate şi notorietate este Nobelul pentru Pace, acordat la 12 octombrie. Anul acesta, 205 candidaţi se înfruntă pentru această distincţie, un număr record. Nu există un mare favorit, fapt ce complică misiunea amatorilor de pronosticuri. Specialiştii în domeniu consideră, totuşi, că în 2009 comitetul Nobel va alege un candidat "tradiţional" după ce, în ultimii ani, a lărgit aria de acţiune a candidaţilor, atribuind acest premiu unora provenind din domenii mai puţin clasice, precum protejarea mediului înconjurător sau lupta împotriva încălzirii globale.

CUM AU AFLAT CĂ AU CĂŞTIGAT
Pentru că jocurile sunt mai greu de anticipat decât în trecut, AFP a realizat o listă cu cele mai inedite situaţii în care câştigătorii premiilor au aflat despre succesul lor. Americanul Louis Ignarro a aflat în avion că a obţinut Nobelul pentru Medicină, în 1998, dar legătura telefonică s-a întrerupt imediat. Până la aterizare, Ignarro a fost convins că ai lui colegi s-au ţinut de farse. Tot în aer a primit vestea şi elveţianul Richard Ernst (premiul pentru Chimie, 1991), prin vocea comandantului aeronavei. Laureatul la categoria Literatură din 1999, Günther Grass, urma să se aşeze pe scaunul dentistului când a aflat că a fost "înnobelat". Nu şi-a anulat programarea.  

Mulţi laureaţi au fost sunaţi noaptea pentru a primi vestea şi felicitările. Indianul Amartya Sen (Economie, 1998) s-a speriat, convins că s-a întâmplat ceva cumplit. În schimb, americanul Martin Chalfie (Chimie, 2008) nu s-a lăsat trezit de soneria telefonului. A crezut că cineva sună la apartamentul vecinilor. "M-am trezit abia la
6 dimineaţa, mi-am amintit că la ora asta s-o fi acordat deja premiul pentru Chimie şi mi-am spus: «Ia să vedem ce papagal a câştigat anul ăsta!». M-am aşezat la calculator şi, surpriză: papagalul eram eu", îşi aminteşte Chalfie.

×
Subiecte în articol: magazin