A fost publicată prima fotografie a unei fosile care datează de acum două milioane de ani şi care i-ar putea ajuta pe cercetători să înţeleagă cum omul a evoluat din strămoşii săi înrudiţi cu maimuţa. Cele două schelete parţiale, găsite într-o peşteră din Africa, aparţin unor specii necunoscute până în prezent, a precizat echipa care le-a descoperit. Acestea conţin elemente atât ale hominizilor, a familiei de primate din care ar fi descins omul, cunoscut cu numele de Australopitec, cât şi elemente ale omului modern.
Experţii descriu fosilele ca fiind extrem de rare şi uimitoare. Ele au fost descoperite de fiul unui cercetător în apropiere de Johannesburg şi ar putea elucida anumite necunoscute ale evoluţiei omului. Una dintre fosile aparţine unui copil, în vârstă de aproximativ opt sau nou ani, iar cealaltă este a unei femei adulte, având o vechime între 1.95 şi 1.78 milioane de ani. Potrivit cercetătorilor fosilele aparţin unei specii cu picioare lungi şi osatură sofisticată care le-ar fi permis mersul biped. Cu toate acestea, mâinile sunt lungi şi foarte puternice, la fel ca cele ale primatelor, scrie ftr.ro. Creierul ambelor fosile, deşi mic, pare a fi mai avansat decât al altor specii similare.
Noua specie a fost denumită Australopithecus sediba. Profesorul Lee Berger, din cadrul Universităţii sud-africane Witwatersrand, cel care a condus echipa de cercetători, a declarat că fosilele oferă o perspectivă detaliată asupra evoluţiei omului şi o fereastră către perioada când hominizii au trecut de la viaţa în copaci la cea trăită pe pământ.
Cu toate acestea, un alt specialist în evoluţia speciei umane, profesorul Darren Curnoe, din cadrul Universităţii New South Wales, care nu a fost implicat în cercetare, insistă că fosilele nu sunt strămoşii omului modern. „Australopithecus sediba este o specie mult prea primitivă pentru a fi strămoşul omului, a acelui Homo, unul dintre strămoşii noştri direcţi”, a precizat profesorul, recunoscând, totodată, importanţa unei astfel de descoperiri în evoluţia arborelui nostru genealogic.
Citește pe Antena3.ro