x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O acţiune a poliţiei pune presiune pe marile firme germane

O acţiune a poliţiei pune presiune pe marile firme germane

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Feb 2008   •   00:00
O acţiune a poliţiei pune presiune pe marile firme germane

10:56 • Şefii corporaţiilor germane au fost puşi sub presiune după ce o acţiune de joi a poliţiei asupra unuia din cei mai respectaţi preşedinţi de companii s-a adăugat la lista scandalurilor care zguduie încrederea publicului în sistemul corporativ german.

Şefii corporaţiilor germane au fost puşi sub presiune după ce o acţiune de joi a poliţiei asupra unuia din cei mai respectaţi preşedinţi de companii s-a adăugat la lista scandalurilor care zguduie încrederea publicului în sistemul corporativ german.

BANII STRICĂ TOTUL. Percheziţia care a avut loc în casa şi în birourile lui Klaus Zumwinkel, directorul executiv al Deutsche Post şi un personaj cheie al grupului de servicii poştale şi logistică, în cadrul unei investigaţii cu privire la o evaziune fiscală, reprezintă ultimul şoc pe care Germania l-a suferit, în contexul agitaţiei deja existente din cauza salariilor uriaşe ale oamenilor de afaceri şi a indemnizaţiilor. Pe fondul unei serii de scandaluri din ultimii ani, care au implicat cel mai mare producător de automobile din Europa, Volkswagen, şi cel mai mare angajator din Germania, Siemens, comentatorii au avertizat asupra consecinţelor politice şi au spus că extremă stânga ar putea profita de situaţie. Ministrul de finanţe Peer Steinbrueck a caracterizat pagubele posibile pe care le-ar putea aduce cazul Zumwinkel - care implică cu precădere persoane şi nu atât compania ca întreg - ca fiind "considerabile". "Dacă publicul va considera acest scandal drept un model răspândit, va începe să aibă îndoieli cu privire la sistemul economic şi cel social", a spus Steinbrueck, ministru social-democrat în coaliţia conservatoare de dreapta a cancelarului Angela Merkel. Cazul a luat proporţii şi mai mari vineri, când un ziar german a anunţat că investigaţia s-ar putea extinde la sute de persoane proeminente şi bogate din Germania, care deţin conturi la bănci din paradisuri fiscale.

DEZECHILIBRU. După cel de-al doilea război mondial, identitatea Germaniei s-a format pe abilitatea economică şi corporativă, care se reflectă în statutul ţării de cel mai mare exportator din lume şi în numărul companiilor germane care sunt lideri mondiali în sectorul lor de activitate. Deşi salariile directorilor sunt sub nivelul celor din Statele Unite sau Marea Britanie, nemulţumirea creşte în rândul germanilor care cred că nu profită în niciun fel de creşterea solidă a celei mai mari economii din Europa. Veniturile disponibile ale persoanelor cu câştiguri reduse s-au diminuat, iar presa a lansat o adevărată campanie în legătură cu salariile considerate exagerate ale directorilor. Printre cei vizaţi se află şi Juergen Schrempp, fostul director executiv al producătorului auto Daimler, care a plecat cu milioane de euro din compensaţii şi pachete de acţiuni, în contextul în care fuziunea cu compania americană Chrysler nu a adus rezultatele scontate şi acţionarii au avut de pierdut. "Cazul lui Zumwinkel este printre acele cazuri care alimentează suspiciunea generalizată a multor oameni: oamenii de la vârf mint şi îi înşeală pe toţi ceilalţi", se arată într-un editorial publicat în ediţia de vineri a Sueddeutsche Zeitung.

 

×
Subiecte în articol: magazin