Era o vreme cănd erai dat afară din clasă dacă purtai ochelari de soare. Acum, fără ei, nu te mai primesc profesorii la ore.
Era o vreme cănd erai dat afară din clasă dacă purtai ochelari de soare. Acum, fără ei, nu te mai primesc profesorii la ore.
Soarele austral e cool. Amintindu-şi probabil de nevoia lui de a fi cool in copilărie, directorul scolii publice Arncliffe din Sydney a impus obligativitatea purtării ochelarilor de soare in instituţiile de invăţămănt de către toţi copii intre 3 şi 12 ani, pe dutara recreaţiilor. Motivul este insă unul căt se poate de ştiinţific: sensibilitatea ochilor in perioada de creştere, faţă de care soarele din curtea şcolii pare a fi necruţător. Astfel, scuza oricărui şcolar rebel, a devenit literă de lege in capitala South Wales-ului, iar susţinerea de care se bucură in răndul medicilor şi, evident, al elevilor, ar putea-o propulsa la nivel naţional.
O chestiune de sănătate publică. Ministrul invăţămăntului din statul australian şi-a declarat şi el sprijinul in promovarea noii reglementări, declarănd că işi aminteşte bine cum evita in şcoală să iasă in pauze datorită unei sensibilităţi crescute a ochilor. "Este cert că in anumite zone e de preferat ca elevii să poarte ochelari de soare in timpul recreaţiilor. Razele ultraviolete, ale căror efecte negative asupra pielii sunt deja binecunoscute, pot fără indoială afecta ochii, chiar şi la o expunere de scurtă durată, cataracta fiind una dintre afecţiuni", a declarat John Della Bosca.
Mai puternice de cinci ori pe timpul verii decăt in restul anului, razele pe care le căutăm cu disperare in timpul concediului la mare, are, conform ultimelor studii, un efect distrugător asupra corneei in dezvoltare, "copii trebuind incurajaţi de către părinţi să poarte ochelari de soare incă de la vărsta de 3-4 ani, atunci cănd nu poate fi evitată expunerea la razele ultraviolete", avertizează Con Petsoglou, director al clinicii de pediatrie al Spitalului Oftalmologc din Sydney.