x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Oficialii UE şi SUA nu mai au dreptul să intre în Transnistria!

Oficialii UE şi SUA nu mai au dreptul să intre în Transnistria!

20 Feb 2009   •   00:00

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au interzis accesul pe teritoriul regiunii al oficialilor UE şi SUA, informează agenţia Regnum, citată de Agerpres.



Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a decis introducerea interdicţiilor de circulaţie pentru oficialii Uniunii Europene şi SUA ca răspuns la sancţiuni similare adoptate împotriva liderilor de la Tiraspol. "Interdicţiile de circulaţie se referă exclusiv la funcţionarii UE şi SUA şi nicidecum la cetăţenii Uniunii Europene şi Statelor Unite", a menţionat Regnum. În pofida acestor declaraţii, Tiraspolul nu a anunţat oficial, deocamdată, introducerea acestor măsuri. Atât paginile web ale preşedinţiei şi Ministerului de Externe al republicii nerecunoscute, cât şi agenţiile din regiune nu anunţă nimic despre o asemenea decizie.

UE a impus restricţii de circulaţie unor lideri de la Tiraspol la sfârşitul lunii februarie 2003. De atunci interdicţia a fost prelungită an de an de UE, care a taxat astfel "nedorinţa regimului de a sprijini eforturile de reglementare transnistreană ale comunităţii internaţionale". În replică la aceasta, liderii separatişti din Transnistria le-au interzis conducătorilor Republicii Moldova, inclusiv preşedintelui Vladimir Voronin, să intre şi să tranziteze teritoriul regiunii. La 16 februarie, Uniunea Europeană a decis prelungirea până la 27 februarie 2010 a interdicţiilor de circulaţie pe teritoriul său pentru liderii din Transnistria, fiind vizate 19 persoane, între care şi şeful regimului de la Tiraspol, Igor Smirnov, precum şi cei doi fii ai acestuia. Tiraspolul a criticat dur această decizie, pe care a calificat-o drept "nemotivată" şi care "pune piedici în reglementarea conflictului" şi a anunţat că îşi asumă dreptul de a adopta acţiuni de răspuns, "necesare pentru apărarea suveranităţii şi independenţei, securităţii şi stabilităţii".

×
Subiecte în articol: lumea