x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ONU cere Israelului încetarea imediată a focului în Gaza

ONU cere Israelului încetarea imediată a focului în Gaza

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Ian 2009   •   00:00

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Israelului să declare încetarea unilaterală a focului în Fâşia Gaza. Statul evreu refuză această idee, în contextul deplasării diplomaţilor săi în Egipt şi în Statele Unite ale Americii, într-o ultimă tentativă de armistiţiu, informează Agerpres. Propunerea oficialului internaţional survine la o zi după ce forţele israeliene au atacat un complex al ONU în Gaza şi au ucis un lider al Hamas.



Oficialul internaţional a formulat acest apel cu ocazia vizitei sale în Cisiordania, etapă a turneului său în Orientul Mijlociu, menit să stabilească modalităţi de oprire a ofensivei declanşate de Israel în urmă cu aproape trei săptămâni, în Fâşia Gaza. "Cer cu fermitate conducerii şi guvernului Israelului să declare încetarea unilaterală a focului", a declarat Ban Ki-moon la Ramallah, insistând că "a sosit vremea să ne gândim" la o asemenea rezolvare din partea guvernului israelian. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian Mark Regev a respins însă această propunere. "Nu cred că declararea unilaterală a încetării focului reprezintă o speranţă logică a comunităţii internaţionale legată de Israel, atât timp cât Hamas continuă să atace /cu rachete/ oraşe" israeliene, a insistat oficialul israelian. Ban Ki-moon efectuează un turneu regional de promovare a armistiţiului, după ce ambele părţi implicate în conflict au ignorat o rezoluţie a ONU cerând o încetare a focului imediată şi durabilă. Secretarul general al ONU nu se va întâlni însă cu lideri ai Hamas, mişcarea islamistă care a preluat prin forţă controlul Fâşiei Gaza, în iunie 2007.



Peste 1.100 palestinieni, între care 346 copii, au fost ucişi de la declanşarea ofensivei israeliene pe teritoriul palestinian, la 27 decembrie anul trecut. De partea cealaltă, 13 israelieni au fost ucişi de explozii ale rachetelor palestiniene lansate asupra sudului Israelului din Fâşia Gaza, susţin surse militare isreliene. În acest context, negociatorul israelian Amos Gilad şi-a încheiat fără niciun rezultat a doua sa vizită la Cairo, menită să clarifice poziţia Israelului faţă de propunerea egipteană privind încetarea focului. Aceasta stipulează în esenţă oprirea violenţelor în Fâşia Gaza şi deschiderea punctelor de trecere înspre şi dinspre teritoriul palestinian, pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare. Pe de altă parte, ministrul de externe israelian Tzipi Livni este aşteptat la Washington, unde ar urma să semneze un memorandum de înţelegere cu SUA privind modalităţile de oprire a traficului cu arme destinate Hamas.

×
Subiecte în articol: lumea