x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pentagonul a difuzat imagini ale incidentului militar din Strâmtoarea Ormuz

Pentagonul a difuzat imagini ale incidentului militar din Strâmtoarea Ormuz

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Ian 2008   •   00:00
Pentagonul a difuzat imagini ale incidentului militar din Strâmtoarea Ormuz
Pentagonul a difuzat marţi o înregistrare video şi audio a incidentului de duminică din Strâmtoarea Ormuz, care pare să confirme ameninţările iraniene formulate într-o confruntare între navele iraniene şi americane, relatează AFP

AMENINŢĂRI.În înregistrare se poate auzi un mesaj adresat, potrivit Washingtonului, de o persoană aflată la bordul unei vedete iraniene. Exprimându-se în limba engleză, persoana este întreruptă de mai multe ori de un militar de pe nava americană USS Hopper, care îi cere să se îndepărteze de navă. Persoana de pe nava de război iraniană spune: "Vă voi ataca, veţi fi aruncaţi în aer în câteva minute". Înregistrarea video, care durează patru minute şi 20 de secunde, filmată de pe puntea navei americane Hopper, prezintă vedete rapide care se apropie de navele de război americane USS Hopper, USS Port Royal şi USS Ingraham. Vedetele rapide, cinci la număr potrivit Pentagonului, sunt de culoare albastră şi se apropie de distrugătorul american. Un marinar de pe punte foloseşte o staţie radio şi îşi identifică nava. "Vă apropiaţi de navele coaliţiei în ape internaţionale", spune el adresându-se vedetelor iraniene, pe fundalul sonor al sirenei. "Stabiliţi comunicarea, identificati-vă şi declarati-vă intenţiile!", a mai spus el. Înregistrarea video prezintă apoi imagini cu vedetele, care nu au nicio inscripţie sau drapel iranian, navigând în jurul celorlalte două nave americane. După o întrerupere, înregistrarea continuă cu vocea bărbatului care spune: "vă voi ataca", apoi "veţi fi aruncaţi în aer în câteva minute".

ALARMĂ. Preşedintele american George W. Bush a declarat marţi că această confruntare navală, care a avut loc în Strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează o parte considerabilă a petrolului mondial, reprezintă o "provocare" din partea Iranului. "Îl considerăm un act de provocare. Este o situaţie periculoasă şi nu ar fi trebuit pur şi simplu să facă acest lucru", a declarat preşedintele cu câteva ore înainte să plece din Statele Unite într-un turneu de o săptămână în Orientul Mijlociu. Guvernul iranian a încercat să minimalizeze incidentul, calificându-l drept un fapt "obişnuit". "Trei nave de război americane au intrat în apele regionale şi, ca de obicei, acestea au fost identificate", după care "şi-au continuat drumul fără probleme", a declarat pentru agenţia Fars o sursă din rândul Gardienilor Revoluţei, armata ideologică a regimului de la Teheran.

×
Subiecte în articol: magazin