x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pericol de tsunami în Indonezia după un cutremur de 7,5 grade

Pericol de tsunami în Indonezia după un cutremur de 7,5 grade

16 Noi 2008   •   00:00

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs în Indonezia, în apropiere de Insula Sulawesi, a anunţat Institutul american de geofizică USGS, citat de AFP. Cutremurul a avut loc luni, la ora locală 1.02 (duminică, 19.02, ora României), a precizat USGS. Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a emis o alertă de tsunami după cutremurul cu magnitudinea 7,5 produs în Indonezia, însă autorităţile indoneziene au ridicat după scurt timp alerta.



"Cutremurul are potenţial de a provoca un tsunami regional distructiv pe coastele situate pe o rază de 1.000 de kilometri în jurul epicentrului", a avertizat centrul de alertă, recomandând autorităţilor "să ia măsuri imediate pentru evacuarea zonelor de coastă".
"Seismul se situează în afara Pacificului, iar pentru coastele Pacificului nu există nici o ameninţare de tsunami", a adăugat centrul de avertizare.
Epicentrul seismului, produs la 21 de kilometri adâncime, a fost localizat la 136 de kilometri nord-vest de localitatea Gorontalo din insula Sulawesi şi la 306 de kilometri vest de Manada, conform Institutului de geofizică american USGS.
Pentru măsurarea intensităţii seismelor, USGS foloseşte "magnitudinea de moment" (Mw), a cărei valoare este direct legată de parametrii cutremurului (suprafaţa şi distanţa de alunecare a faliei). Pe această scară deschisă, un seism care atinge o magnitudine de cel puţin 6 este considerat puternic.

×
Subiecte în articol: lumea