x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pisica morţii

Pisica morţii

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    27 Iul 2007   •   00:00
Pisica morţii
Sursa foto: STEW MILNE/

Oscar, un motan crescut intr-un centru de ingrijire neurologică, are capacitatea de a prezice decesul pacienţilor.

MOARTEA SE STRECOARĂ CA O PISICĂ. Cu căteva ore inaintea decesului unuia dintre cei aflaţi in ingrijire in Centrul pentru Boli Degenerative Neurologice din oraşul Providence, Rhode Island, motanul Oscar, adoptat de angajaţii clinicii acum doi ani, incepe să-i acorde o atenţie deosebită, rămănăndu-i aproape pănă la ultima suflare. Precizia, demonstrată in 25 de cazuri, cu care reuşeşte să pervadă iminentul sfărşit al unei persoane, uneori chiar fără ca aceasta să manifeste semne clinice specifice, i-a uimit pe medici. Astfel, personalul s-a obişnuit ca, de fiecare dată cănd Oscar manifestă acest tip de comportament, să cheme imediat familia pacientului, experienţa dovedind că acesta nu mai are decăt căteva ore de trăit. "In medie, patru ore", precizează una dintre asistentele medicale ce a dorit să rămănă anonimă. "Nu prea face greşeli. Intr-un fel se pare că inţelege cănd un om e in pragul morţii. Dar multe familii apreciază faptul că Oscar ii consolează intr-un fel pe cei dragi lor", spune dr. David Dosa, care descrie fenomenul pe larg intr-un eseu publicat recent in New England Journal of Medicine.

INGERUL... TĂRCAT. Adoptat de cănd era pui, staff-ul clinicii a remarcat după numai şase luni de la venirea lui la centru că, asemeni doctorilor, "Ingerul Negru",cum a fost ulterior poreclit de mass-media, incepuse să facă ture regulate pein saloane, adulmecănd şi examinănd din prag pacienţii. "Mirosul" morţii il făcea să se oprească, să aştepte decesul pacientului, pentru ca apoi să-şi continue drumul. "Nu e ceea ce se chemă o pisică prietenoasă", adaugă tendenţios David Dosa. "Cred că fiecare işi dă seama că, după toate căte s-au intămplat, nu e deloc o plăcere să ştii că-ţi dă tărcoale!".

Dr. Joan Teno, cercetător la Brown University şi unul dintre medicii care tratează bolnavii in faze terminale la clinica din Providence remarca: "Oscar se pare că reuşeşte mai bine decăt personalul medical să stabilească momentul decesului unei persoane". Cercetătoarea işi amintea de agitaţia motanului in momentul in care ruda unui pacient pe moarte l-a dat afară din salon, fără să poată preciza dacă modul său de manifestare are o explicaţie ştiinţifică sau este rodul observării comportamentului personalului medical. "E greu insă de presupus că este doar o serie de coincidenţe", a adăugat ea.

EVUL MEDIU AMERICAN. Nicholas Dosman, directorul clinicii de psihologie animală de la Tufts University of Veretinary Medicine, a comentat eseul publicat in New England Journal of Medicine. "Singura modalitate de a clarifica această teorie", a spus el, "este un studiu atent cu privire la felul in care Oscar işi imparte activitatea zilnică, pentru a identifica eventualele schimbări in comportamentul său raportat la starea de sănătate a pacienţilor, dar şi la reacţiile faţă de personalul medical implicat. Să spui că o pisică este Ingerul Negru este o superstiţie demnă de Evul Mediu şi nu de o societate ca cea americană de astăzi!", a subliniat psihologul.

Oricare ar fi părerea specialiştilor insă, motanul Oscar a primit recent din partea societăţii civile americane o plachetă de onoare care-i recunoaşte meritele in alinarea celor suferinzi.

×
Subiecte în articol: magazin oscar