x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Plante care "vorbesc"

Plante care "vorbesc"

de Radu Popa    |    03 Feb 2006   •   00:00
Plante care "vorbesc"
STIINTA
Unele plante se aseamana cu oamenii, putand chiar sa cheme "intariri" daca sunt atacate

Don Burke, un gradinar australian, si Ben Sellinger, profesor de chimie la Universitatea Nationala din Australia, au efectuat, timp de zece ani, un studiu asupra plantelor, ajungand la concluzia ca multe dintre ele se comporta asemenea fiintelor umane. Savantii sustin ca plantele pot comunica prin intermediul unor substante chimice. De exemplu, daca o planta este folosita de un urs koala pentru a se catara pe ea sau a-i mesteca frunzele, "victima" emite anumite substante chimice pentru a-l determina pe "agresor" sa fuga. Pe de alta parte, si plantele din apropierea celei atacate emit aceleasi substante, pentru a preveni un eventual atac. Burke a mai descris un fenomen asemanator din lumea vegetala. Plantele pot emite substante chimice ce atrag reprezentantii unor specii de insecte pentru a le apara de altele daunatoare.

Copacii au propriile sisteme de comunicarea

ALTERNATIVE. Savantii au identificat genele responsabile pentru producerea reactiilor descrise, incercand sa le combine si in cazul altor plante. Rezultatele studiului, publicate intr-o revista de specialitate, anul trecut, sugerau ideea ca gradinarii si fermierii ar putea renunta, in scurt timp, la folosirea pesticidelor, actiune cu urmari imense pe plan mondial. Potrivit lui Burke, in loc sa foloseasca mari cantitati de pesticide in intreaga lume, ce afecteaza, intr-un fel sau altul, oamenii si animalele, agricultorii vor putea "transplanta" genele respective, ce se gasesc natural in alte plante, pentru a alunga daunatorii.

ORGANISME VII. Burke sustine ca plantele poseda si alte calitati umane. Cele "sensibile" se pot deplasa dintr-un loc in altul, iar cele carnivore pot "devora" unele animale de mici dimensiuni. Un alt exemplu il constituie perele si ciresele, care pot "numara" zilele reci inainte de a produce fructe primavara. Profesorul Sellinger a catalogat experimentul drept uimitor. Potrivit cercetatorului, plantele au fost considerate intotdeauna organisme primitive, in raport cu animalele. Savantul sustine insa ca studii recente au demonstrat ca realitatea este cu totul alta si ca se impune aprofundarea cercetarilor in domeniu.

NEWS

Telefon antirapire


Recent, a fost pus n vAnzare un telefon dotat cu camera video destinat persoanelor care pot deveni victime ale unor rapiri. Utilizatorul poate mima ca aparatul este nchis, n timp ce acesta emite, automat, semnale de alarma, completate cu imagini, sunete si localizare prin satelit. Un buton „de panica" declanseaza un mesaj de ajutor nregistrat n prealabil. Camera de luat vederi nregistreaza si trimite o serie de instantanee, cu ora nregistrarii si cu sunete, spre un Centru de Supraveghere sau spre un prieten de ncredere. Daca telefonul are si un receptor GPS, atunci poate fi stabilit si locul n care are loc rapirea. Daca semnalul dispare, de exemplu, cAnd rapitorul si duce victima ntr-un garaj subteran sau ntr-un alt loc izolat, aparatul stocheaza imaginile si sunetele nregistrate n propria memorie, transmitAndu-le dupa ce semnalul este restabilit. Transmiterea mesajului poate fi „discreta", cu aparatul aparent nchis, sau „evidenta", cu sonorul dat la maximum, pentru a avertiza agresorul despre trimiterea unui semnal de ajutor. Odata declansat, apelul de urgenta poate fi oprit, iar prin tastarea unui cod personal, sunt evitate alarmele false. Desi firma producatoare nu mentioneaza acest lucru, telefonul poate fi utilizat, cu rezultate foarte bune, si pe post de camera de supraveghere video.

×