x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Plantele îl iubesc pe Mozart

Plantele îl iubesc pe Mozart

de Anca Aldea    |    18 Apr 2010   •   00:00
Plantele îl iubesc pe Mozart

Unele specii de plante sunt "înnebunite" după muzică. Cresc mai uşor când în aceeaşi încăpere cu ele se aud tonuri din opera lui Mozart. Aceasta este concluzia la care a ajuns o adolescentă în vârstă de 14 ani, care a participat recent la un târg de ştiinţă din Edmonton, Canada.



Adolescenta şi-a convins părinţii că plantele Croton din casa familiei au nevoie, pentru a se dezvolta "ca la carte", de câteva arii din celebra Simfonie 40 în G minor a lui Mozart. Din când în când, plantelor le cânta o trupă rock locală, Brokencyde, preferata părinţilor. Ghivecele în care erau ţinute exemplarele atrăgătoarei specii cu frunze viu colorate nu au fost mişcate din loc pe tot parcursul experimentului.

Adolescenta a observat că atunci când ascultau Mozart, plantele ei păreau "binedispuse". Când însă această muzică odihnitoare era schimbată cu tonuri rock, mai dure, plantele deveneau "posomorâte". "Mulţi oameni de ştiinţă fac legătura între depresie sau tristeţe şi muzica rock sau punk. De aceea eu am ales aceste două genuri diferite. Când sunt într-o pasă mai puţin bună sau pur şi simplu am o zi proastă, ascult muzică expresivă, odihnitoare şi îmi revin definitiv.

Aşa am ajuns să mă întreb ce efect ar putea avea această muzică asupra plantelor mele", a povestit adolescenta, care a fost unul dintre cei 210 elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani care au luat parte la cea de-a 50-a ediţie a Târgului regional de ştiinţă din Edmonton.

×
Subiecte în articol: magazin