x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Politica Gazprom afectează preţul la gaz pe piaţa mondială

Politica Gazprom afectează preţul la gaz pe piaţa mondială

de Corina Andriuta    |    14 Apr 2008   •   00:00
Politica Gazprom afectează preţul la gaz pe piaţa mondială

Decizia gigantului energetic rus Gazprom, privind majorarea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale provenite din Asia Centrală, va afecta perspectivele construcţiei conductei Nabucco, sunt de părere anumiţi analişti azeri, arată EurasiaNet.org, citat de rian.ru.

Decizia gigantului energetic rus Gazprom, privind majorarea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale provenite din Asia Centrală, va afecta perspectivele construcţiei conductei Nabucco, sunt de părere anumiţi analişti azeri, arată EurasiaNet.org, citat de rian.ru.

OFERTĂ NEAŞTEPTATĂ. Gazprom a surprins analiştii energetici regionali în luna martie printr-un anunţ conform căruia va plăti "preţuri europene" pentru exporturile de gaze provenite din Turkmenistan, Uzbekistan and Kazahstan. Anumiţi experţi din Baku cred că mişcarea grupului rus va avea succes, reuşind astfel să "frustreze" eforturile americane şi europene privind stabilirea unei rute alternative de transport, care va ocoli Rusia. Conducta Nabucco, cu o lungime de 3.400 kilometri, va deveni, în cazul în care va fi construită, o piesă foarte importantă a reţelei energetice occidentale. Momentan, multe persoane din Baku se întreabă dacă Nabucco, în ciuda sprijinului consistent din partea Bruxellesului şi Washingtonului, va deveni o realitate. "Posibilitatea vînzării de gaze naturale la un preţ mai mare decît cel oferit de Rusia a reprezentat principalul motiv economic pentru care statele din Asia Centrală au preferat să se alăture proiectului Nabucco, ca potenţiali furnizori, în ciuda poziţiei adverse a Rusiei. Însă acum acest motiv nu mai există, avînd în vedere că preţul oferit de partenerii occidentali minus costurile de transport ar fi egale cu cel oferit de Rusia ", a declarat directorul Fundaţiei pentru cercetări energetice din Baku, Ilham Shaban. Preţul "european" oferit de Rusia este în jur de 300 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazele naturale din Asia Centrală, Gazprom intenţinînd însă să ceară aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi de la clienţii săi occidentali în 2009.


PROBLEME. În aceste condiţii, chiar dacă profitul Gazprom va fi afectat, nu poate fi vorba de pierderi. Chiar şi dacă partenerii occidentali ar fi reuşit să îşi impună oferta, Shaban crede că proiectul este confruntat în continuare cu numeroase alte probleme. "Cele necesare pentru acest proiect - consumatorii, vînzătorii şi infrastructura - nu sînt încă stabilite. Discuţiile legate de proiect au început din 2006 însă pînă în acest moment nu am auzit nimic de potenţialii cumpărători ai gazelor", a adăugat analistul azer. O decizie finală cu privire la ruta conductei - ce este aşteptată a se întinde din Turcia pînă în Austria - ar putea fi luată la începutul anului curent, construcţia urmînd a începe în 2009. Comparativ, proiectul South Stream, pornind din Rusia şi traversînd coasta europeană pînă în Italia, şi-a asigurat deja contractele cu furnizorii, construcţia proiectului urmînd a demara în 2012 pentru a se finaliza în 2013. Pentru furnizorii din Asia Centrală, distanţa către piaţa europeană este redusă prin intermediul conductei South Stream, lucru ce înseamnă costuri de tranzit mai scăzute. Gazele livrate prin intermediul conductei Nabucco ar trebui să treacă prin Azerbaijan, Georgia şi Turcia înainte de a ajunge pe piaţa ţintă. Rovshan Ibrahimov, un editor al revistei Energy Review, afirmă că Nabucco ar trebui să fie văzut şi ca un proiect motivat politic. "Nabucco este un proiect politic şi acesta va fi realizat chiar dacă nu va exista niciun alt furnizor cu excepţia Azerbaijanului", a estimat Ibrahimov.

×
Subiecte în articol: magazin nabucco