x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Povestea morţilor vii

Povestea morţilor vii

09 Noi 2007   •   00:00

Datorită numeroaselor filme care i-au avut in prim plan, morţii vii au pe parcursul ultimilor 40 de ani un mit horror ofertant, pe care mulţi regizori l-au abordat. Epopeea morţilor vii a inceput in anul 1968, cănd a apărut primul film avănd aceste personaje in centrul atenţiei.

Datorită numeroaselor filme care i-au avut in prim plan, morţii vii au pe parcursul ultimilor 40 de ani un mit horror ofertant, pe care mulţi regizori l-au abordat. Epopeea morţilor vii a inceput in anul 1968, cănd a apărut primul film avănd aceste personaje in centrul atenţiei. "Noaptea morţilor vii", creat de George Romero şi John Russo, a şocat la acea dată publicul, iar criticii de film au atacat stilul de filmare. Insă fascinaţia personajelor i-a acaparat foarte repede pe spectatori, iar morţii vii au devenit in scurt timp noua senzaţie de la Hollywood.

PERSONAJE. Morţii vii sunt definiţi de cei doi creatori ai seriei iniţiale ca fiinţe lipsite de sensibilitate, care apar in mai multe locuri in acelaşi timp, prevestind o epidemie. Cauza nu este clarificată in nici unul dintre filme, putănd varia de la caz la caz, de la pedeapsa divină şi pănă la diferite practici vodoo. Creaturile au intotdeauna o teribilă poftă de sănge şi nu pot fi omorăte decăt foarte greu. Morţii vii nu pot vorbi, se mişcă foarte greu, insă sunt periculoşi şi reuşesc intotdeauna să fie foarte inspăimăntători.

Medicii din Hawaii au reclamat de-a lungul timpului cazuri de comportament de tip zombie in cazul unor localnici. S-a dovedit că o anumită otravă extrasă din plante exotice poate aduce indivizii intr-o stare apropiată de cea vegetală, distrugăndu-le creierul şi transformăndu-i in simpli executanţi ai vrăjitorilor.

SERII DE SUCCES. Filmele cu morţi vii fascinează in continuare, iar succesul inregistrat de pelicula "The Dawn of the Dead" in 2004 a demonstrat potenţialul incă foarte mare al acestui gen de horror. Pelicula, un remake după filmul original din 1968, nu mai păstrează multe dintre elementele tradiţionale, insă a reuşit să ii fascineze pe spectatorii din lumea intreagă, depăşind 100 de milioane in vănzări de bilete.

Mai mult de zece filme in ultimii doi ani folosesc imaginea morţilor vii, iar in viitor se anunţă lansarea altor pelicule pe această temă. Chiar şi Michael Jackson a folosit tema morţilor vii in al său "Thriller", unul dintre cele mai apreciate videoclipuri. Nici literatura nu a evitat această "obsesie", mari autori abordănd tema morţilor vii. Stephen King, Max Brook sau Tony Moore au fascinat cititori din intreaga lume.

Pasiune pentru o viaţă

George Romero şi John Russo au produs "Noaptea morţilor vii" cu un buget de doar 110.000. Incasările filmului au fost de 12 milioane de dolari in America şi 30 de milioane in intreaga lume, ceea ce a insemnat un record pentru acel moment. Influenţa filmului a fost imensă, pelicula reuşind să definească imaginea mortului viu intr-o Americă măcinată de conflictul din Vietnam şi de numeroase dispute interne. Succesul seriei i-a convins pe cei doi regizori să continue pe acelaşi drum, iar filmele nu au intărziat să apară. Romero a explorat universul morţilor vii prin pelicule ca "Dimineaţa morţilor" (1978), "Ziua morţilor" (1985) sau mai recentele "Tărămul morţilor" (2005) şi "Jurnalul morţilor" (2007). Şi John Russo a continuat povestea in seria sa "Intoarcerea morţilor vii", realizănd unele dintre cele mai de succes continuări din istoria cinematografiei, cu incasări de ordinul sutelor de milioane de dolari..

×
Subiecte în articol: magazin morţilor