x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pregătiri pentru învestitură / Măsuri de securitate fără precedent în SUA

Pregătiri pentru învestitură / Măsuri de securitate fără precedent în SUA

de Ovidiu Ciutescu    |    20 Ian 2009   •   00:00
Pregătiri pentru învestitură / Măsuri de securitate fără precedent în SUA

Un imens dispozitiv de securitate a început să fie desfăşurat aseară în centrul Washingtonului. Decizia serviciilor de securitate a fost luată, pentru preîntâmpinarea unor nedorite evenimente, cu mai multe ore înaintea ceremoniilor de învestitură a preşedintelui ales al SUA, Barack Obama, eveniment aşteptat să atragă milioane de spectatori, relatează AFP.



Începând cu ora locală 15.00 (20.00 GMT), poliţia a început blocarea tuturor arterelor din apropierea Casei Albe. Un perimetru de 3 kmp va fi în întregime închis în jurul National Mall, lunga esplanadă ce se întinde în faţa Capitoliului, de unde Barack Obama va depune jurământul marţi la prânz (17.00 GMT). Conform Agerpres, aproximativ 2 milioane de persoane sunt aşteptate pe National Mall, un record pentru un oraş de 6000.000 locuitori. Rezerviştii Gărzii Naţionale au început să îşi ocupe poziţiile în capitală, pentru cea mai amplă operaţiune de securitate prevăzută pentru o astfel de ocazie. Kilometri de bariere se întind de-a lungul perimetrului de securitate ce va fi traversat marţi de tradiţionala defilare de învestitură între Capitoliu, sediul legislativului, şi Casa Albă.

Începând de marţi, ora 02.00 (07.00 GMT), Washingtonul este practic izolat de restul ţării, prin închiderea podurilor care traversează Potomacul. Singurii autorizaţi să treacă podurile vor fi pietonii, fiind pentru prima dată în istorie când se ia o astfel de măsură pentru o învestitură prezidenţială. Mai mult de 12.500 militari şi mii de poliţişti au fost mobilizaţi. Armata va survola oraşul, va supraveghea Potomacul, va fi pregătită să lanseze rachete aer-sol şi să contracareze riscul unui atac chimic sau biologic. Un vast dispozitiv medical de urgenţă este pregătit să intervină în caz de necesitate. De la căderea nopţii, o unitate a Gărzii Naţionale care a servit în Irak supraveghează peluzele de pe National Mall. Primul preşedinte de culoare se va deplasa prin capitală la bordul unui automobil blindat, cu geamuri fumurii, iar tribuna de unde va pronunţa discursul de învestitură va fi şi ea protejată antiglonţ. Robert Gates, ministrul apărării menţinut în funcţie de Barack Obama, nu va asista la defilare. Desemnat să asigure preşedinţia în cazul în care Obama va fi pus în imposibilitate să-şi asume funcţia, Gates se va afla într-un loc secret în timpul ceremoniilor de învestitură, după cum a anunţat Casa Albă.

×
Subiecte în articol: lumea