x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Prin Conoco, Venezuela ar putea livra din nou petrol către SUA

Prin Conoco, Venezuela ar putea livra din nou petrol către SUA

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Feb 2008   •   00:00
Prin Conoco, Venezuela ar putea livra din nou petrol către SUA

11:33 • Venezuela a declarat că valoarea activelor îngheţare la cererea Exxon Mobil este mult mai mare decât suma compensatorie necesară, această declaraţie fiind ultima acţiune din cadrul unei dispute ce au dus la apariţia unei posibilităţi de sistare a livrărilor de petrol în SUA. Scandalul iscat ar putea fi stopat dacă negocierile dintre Venezuela şi Conoco s-ar încheia cu un rezultat pozitiv

Venezuela a declarat că valoarea activelor îngheţare la cererea Exxon Mobil este mult mai mare decât suma compensatorie necesară, această declaraţie fiind ultima acţiune din cadrul unei dispute ce au dus la apariţia unei posibilităţi de sistare a livrărilor de petrol în SUA. Scandalul iscat ar putea fi stopat dacă negocierile dintre Venezuela şi Conoco s-ar încheia cu un rezultat pozitiv.

 

DIVERGENŢE. Ministrul energiei, Rafael Ramirez, a declarat că unul din proiectele petroliere ce aparţinea Exxon, şi care a fost naţionalizat, valorează mai puţin de 1,2 miliarde dolari, reprezentând doar o fracţiune din valoare de 12 miliarde dolari ale actrivelor îngheţate de către tribunalele internaţionale în cursul săptămânii trecute: "Estimăm o cifră mai mică faţă de ceea ce urmăresc aceştia prin îngheţarea activelor. Aceasta nu atinge nici măcar 10% din valoarea activelor blocate". Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a catalogat acţiunea legală drept o mişcare "imperialistă" sprijinită de Washington pentru a submina revoluţia venezueleană. Chavez a avertizat că Venezuela, membră a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ar putea opri livrările de petrol către SUA.

MĂSURI. Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră din SUA, cu sediul în Texas, doreşte să fie despăgubită pentru participaţia sa în proiectul petrolier Cerro Negro, naţionalizat de guvernul de la Caracas anul trecut. Disputa dintre Exxon Mobil şi Venezuela a condus la majorarea cu 3 dolari a preţului petrolului săptămâna această. Un avocat ce reprezintă compania petrolieră de stat din Venezuela, PDVSA, a afirmat că Exxon Mobil a cerut iniţial despăgubiri de cinci miliarde de dolari, crescând apoi suma la 12 miliarde dolari, care ar trebui să acopere investiţii efectuate de-a lungul al 28 de ani. Venezuela a anunţat săptămâna aceasta că a oprit livrările de petrol către Exxon ca urmare a îngheţării activelor. Însă Venezuela a anunţat că va continua să livreze petrol către rafinăria Chalmette, o companie cu capital mixt înfiinţată de Exxon şi PDVSA. "Am îngheţat relaţiile comerciale cu Exxon Mobil, însă deoarece există o serie de acorduri care au fost semnate, le vom respecta", a declarat ministrul. În Orlando, Florida, secretarul american de stat pe probleme de energie, Sam Bodman, a afirmat că Exxon Mobil va înlocui treptat petrolul furnizat de către PDVSA. Bodman a spus că SUA ar putea oferi companiei necesarul de petrol din rezervele strategice ale ţării dacă va fi nevoie. Ministrul energiei a declarat Venezuela urmăreşte încheiarea unui acord cu o altă companie petrolieră din SUA, Conoco Phillips, pentru a plăti despăgubirile pentru două proiecte de miliarde de dolari ce au fost naţionalizate anul trecut. "Suntem pe cale să încheiem un acord cu Conoco", a declarat ministrul. Conoco Phillips a anunţat că speră să încheie un acord cu grupul petrolier PDVSA anul acesta. Un tribunal din SUA a îngheţat un cont bancar american al PDVSA până când disputa cu Exxon se va rezolva.

 

×
Subiecte în articol: magazin petrol venezuela exxon exxon mobil