x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Proiect Da Vinci

Proiect Da Vinci

de Alex Revenco    |    19 Mai 2006   •   00:00
Proiect Da Vinci
MUZICA
Dupa controversata carte n-a urmat filmul: mai intai a fost CD-ul

In 2003 cartea lui Brown a facut multa valva si s-a vandut foarte bine. Atunci a aparut si ideea unui film, care e deja gata si in curand va aparea pe ecrane, cu Tom Hanks in frunte. Dar parca mai trebuia ceva, asa a gandit Sony BMG (Olanda) si a iesit pe piata cu CD-ul "Music Inspired by Da Vinci", disponibil si in Romania. Pentru realizarea lui, compozitorul, textierul si producatorul Jan Kisjes a fost solicitat sa transpuna in muzica faimoasele lucrari ale lui Da Vinci, dupa ce citeste si romanul scris de Dan Brown.

FEMEIA SI IISUS. Ajutat de muzicieni talentati, precum Brian Mc Neil, Phil Cunningham sau Alan Ward, Kisjes a reusit sa transforme rezultatul investigatiilor in opera si ideile lui Da Vinci in muzica. A rezultat un emotionant album, "Music Inspired By Da Vinci", care celebrareaza atat importanta femeii ca sursa de procreare si dragoste (The Sword and the Chalice, La Femme est sacree), cat si destinul lui Iisus si al celor 12 apostoli (Crux Gemmata, Window Of Time). Muzica e new age, versurile sunt in engleza, franceza si latina, iar ansamblul e o magistrala combinatie de teme universale cu interpretari contemporane.

INSPIRATIE
Nascut in Norvegia (4 iulie 1959) si stabilit in Olanda, Jan Kisjes a plecat in vacanta pentru a citi "Codul lui Da Vinci". Cand a terminat romanul si muzica era gata, a chemat niste prieteni muzicieni din Olanda, Scotia si Anglia si a tras discul in doua studiouri diferite: Hof van Heden (studioul personal al lui Kisjes) si Gravity Studios din Glasgow.

Discuri pentru player

Neil Young

LIVING WITH WAR este noul album al legendarului muzician american, fost component al grupurilor Crosby, Stills, Nash and Young si Buffalo Springfield. Unul dintre cei mai mari colectionari de muzica din lume (circa 30.000 de albume, din care 25.000 de viniluri si restul CD-uri) este si un prolific compozitor, acest disc fiind al doilea inregistrat in mai putin de sapte luni. Asa cum facea Bob Dylan pe vremuri, Neil Young a compus in 2006 o colectie de cantece de protest fata de actiunile intreprinse de actualul presedinte George W. Bush, in general, si fata de razboiul din Irak, in special.

Charlatans UK

SIMPATICO, primul disc dupa cinci ani realizat de una dintre cele mai longevive trupe brit pop, cu o istorie de 16 ani si noua albume la activ. Daca pana acum muzica formatiei era un rock dominat de sound-ul de orga Hammond, de aceasta data sunt explorate noi teritorii: chitarele psihedelice (care au marcat evolutia trupelor brit pop de la Stone Roses la Oasis) sunt adaptate si updatate cu dub si reggae.

Tool

10.000 DAYS urmeaza, dupa o pauza de cinci ani, lui "Lateralus" (2001), album care a debutat pe locul intai si s-a vandut in peste 2,3 milioane de exemplare, numai in Statele Unite. Spre satisfactia fanilor, si noul disc a intrat in topul de 200 de albume de la Billboard, direct pe locul 1 ("luand fata" celor de la Pearl Jam care au intrat pe locul 2). Ceea ce prefigureaza succesul acestui nou album Tool, grup de referinta in hard rockul mondial, cu peste 10 milioane de discuri vandute pana in prezent.

Gnarls Barkley

ST. ELSEHWERE a aparut la sase luni dupa ce single-ul "Crazy" a devenit Senzatia Internet No. 1. Albumul, ce promoveaza o combinatie intre pop psihedelic, hip-hop, rock si soul, este rezultatul colaborarii intre Danger Mouse, unul dintre cei mai mari producatori din lume la aceasta ora, si Cee-Lo, solist rap, veteran al scenei muzicale (Dirty South) din Atlanta si compozitor pentru Ludacris, P Diddy, Pussycat Dolls ("Don’t Cha") si multi altii.
×
Subiecte în articol: muzica vinci