x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Războiul SUA – Irak a costat viaţa a un milion de irakieni

Războiul SUA – Irak a costat viaţa a un milion de irakieni

de Corina Andriuta    |    31 Ian 2008   •   00:00
Războiul SUA – Irak a costat viaţa a un milion de irakieni

08:09 • Sub pretextul fabricării de armament nuclear şi biologic de către armatele lui Saddam Hussein, armatele SUA au atacat Irak şi au provocat haosul, unul care a dus la un numar de victime aproape egal cu cele înregistrate pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial, informează vz.ru. Astfel, peste un milion de irakieni şi-au pierdut viaţa în violenţele de după invazia trupelor americane şi aliate, în 2003, potrivit unui studiu bazat pe sondajele realizate în Irak.

Sub pretextul fabricării de armament nuclear şi biologic de către armatele lui Saddam Hussein, armatele SUA au atacat Irak şi au provocat haosul, unul care a dus la un numar de victime aproape egal cu cele înregistrate pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial, informează vz.ru. Astfel, peste un milion de irakieni şi-au pierdut viaţa în violenţele de după invazia trupelor americane şi aliate, în 2003, potrivit unui studiu bazat pe sondajele realizate în Irak.

 

ÎNFIORĂTOR. O cincime dintre familiile irakiene şi-au pierdut cel puţin un membru în violenţe în perioada martie 2003 - august 2007, afirmă institutul de sondaje Opinion Research Business (ORB), cu sediul la Londra. Concluziile studiului sunt bazate de statistici realizate pe un eşantion de 2.414 irakieni cu vârste de peste 18 ani. "Estimăm că numărul persoanelor decedate între martie 2003 şi august 2007 ar putea fi de ordinul a 1.033.000", spun reprezentanţii ORB. Posibilitatea de eroare a studiului este de 1,7%, ceea ce înseamnă că numărul real al deceselor este între 946.000 şi 1,12 milioane. Cea mai ridicată rată de mortalitate din ţară a fost înregistrată la Bagdad, unde peste 40% dintre familii şi-au pierdut cel puţin un membru în incidente violente. Conform ultimului recensământ complet din Irak, realizat în 1997 sub regimul lui Saddam Hussein, existau 4,05 milioane de familii şi peste 20 de milioane de locuitori.  ORB a colaborat cu Institutul Independent de Studii pentru Administraţie şi Societate Civilă (IIACSS) pentru acest studiu, care completează estimarea precedentă, publicată în august 2007, care situa numărul victimelor irakiene la 1,2 milioane.

 

×
Subiecte în articol: magazin