x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri de colectie

Recorduri de colectie

28 Apr 2005   •   00:00

Oalele de noapte si cutiile de bere, la mare cautare

Toata lumea colectioneaza cate ceva. Asa s-au nascut colectiile reprezentative pentru diverse categorii, adunate in "Cartea Recordurilor" de la Editura Rao.

  • de MIRUNA MIHALCEA

  • Odata, timbrele si masinile erau obiectele cel mai frecvent adunate spre a construi o colectie. Cartea Recordurilor contesta insa mitul si anunta ca si oalele de noapte sunt la fel de cautate. Ca si bananele, cartile de credit sau pasapoartele.

    YO-YO. Sau mingiutele cu elastic. John "Lucky" Meisenheimer are o colectie de 4.251 de astfel de jucarioare, stranse din 1971. Colectia este estimata la 100.000 de dolari si e pastrata in 23 de cutii special fabricate.

    BERE. Cea mai mare colectie de sticle de bere din lume apartine germanuui Peter Broeker, care, din 1980, a strans 12.548 de sticle provenind de la 2.440 de fabrici din 153 de tari. Colectionarul estimeaza ca daca sticlele sale ar fi asezate una peste alta, ar atinge 3.043 metri inaltime, adica de 8 ori mai mult decat inaltimea celebrei Empire State Building din New York, SUA.

    PASAPOARTE. Guy Van Keer din Belgia detine 7.637 de pasapoarte si documente similare, emise de 130 de tari si autoritati competente, inclusiv din tari care nu mai exista. Ele dateaza din 1615 pana azi. Cel mai valoros este un pasaport chinez din 1898, evaluat la 52.830 de dolari.

    SUVENIRE REGALE. Ronny Braganca, din Portugalia, are o colectie de 2.950 de suvenire legate de Diana, printesa de Wales, pe care le aduna din 1991. Ronny a mai strans diverse amintiri si de prin Japonia, Mexic, Australia, ce mai, de prin toate colturile lumii! Ba chiar, in 1999 i s-a ivit ocazia sa cumpere o felicitare de Craciun semnata de Charles si Diana in 1989.

    TUCALE. Sa ne scuzati, dar nu glumim. E vorba despre 9.400 de oale de noapte. Toate ii apartin germanului Manfred Klauda. Cel mai vechi obiect de colectie dateaza din secolul al XVI-lea.

    CARTI DE CREDIT. Si valabile, pe deasupra. Walter Cavanagh a strans 1.397 de carti de credit individuale. Costul achizitiilor a fost zero pentru "Mr. Plastic Fantastic". In schimb, creditul lor depaseste 1,65 milioane de dolari. Pretioasele sunt pastrate intr-un portofel de 76,2 metri lungime, cel mai mare din lume, de altfel!

    ×
    Subiecte în articol: colectie