Unde-i vorba de oameni, e vorba
si de credinte. Cartea Recordurilor de la
Editura Rao le-a consemnat pe cele mai iesite din comun, intr-un fel sau altul.
|
Mecca, locul unde anual sosesc milioane de pelerini |
Vom vedea care sunt cele mai mari si mai vechi temple, biserici, sinagogi, moschei, catedrale. Vom vorbi si despre crestini, Fecioara Maria, pelerini, morminte si Coran.
BISERICI. Cea mai mare biserica din lume este Bazilica Maicii Domnului a Pacii (Notre Dame de la Paix) din Coasta de Fildes. Constructia a fost definitivata in 1989 si a costat 164 de milioane de dolari. Acopera o suprafata totala de 30.000 de
metri patrati si incap 7.000 de persoane. Inaltimea bisericii, incluzand crucea de aur, e de 158 de metri.
SINAGOGA. Emanu-El este cea mai mare sinagoga din lume. Se afla la New York si are o suprafata de 3.523 de metri. Sanctuarul principal poate adaposti 2.500 de persoane, iar capela invecinata, Beth-El, alte 350. Impreuna, celelalte trei sanctuare ale templului pot primi circa 5.500 de persoane o data.
MOSCHEE. Sah Faisal. Langa Islamabad, Pakistan. Aceasta este cea mai mare moschee din lume. Suprafata totala a complexului este de 18,97 ha, iar a salii de rugaciune acoperite, de 4.800 de metri patrati. Moscheea poate adaposti 100.000 de credinciosi in sala de rugaciuni si in curte, plus alti 200.000 pe terenul adiacent.
FECIOARA MARIA. Bulgaria, respectiv orasul Haskovo, gazduieste cea mai mare statuie a Fecioarei Maria cu pruncul Iisus. A fost dezvelita in 2003, masoara 14 metri inaltime si e asezata pe un postament de 17 metri.
PELERINI. Muntele Kailash din vestul Tibetului este sacru pentru adeptii budismului, jainismului, hinduismului si religiei prebudiste Bonpo. Poteca pe care calca pelerinii pentru a ajunge la locul sacru are o lungime de 53 de kilometri si ajunge la altitudinea de 6.714 metri. Alt loc vestit de pelerinaj este
Casa Fecioarei Maria din Loreto, Italia. Ea primeste vizitele a peste 3,5 milioane de pelerini pe an, de peste trei ori mai multi decat cei care viziteaza faimosul altar de la Lourdes, Franta. Bazilica Sf. Anton din Padova, Italia, aduna acelasi numar de pelerini. Pelerinajul la Mecca, in Arabia Saudita, aduna cei mai multi pelerini musulmani. In medie, 2 milioane de oameni anual, din 140 de tari.
MORMANT. Locul de inmormantare al lui Qin Shihuang, primul imparat al Chinei unite, situat pe muntele Li, a fost construit intre 221 si 210 i.Hr. Este cel mai mare mormant, cele doua ziduri care-l inconjoara masurand 2.173x974 si 685x578 metri.
ISLAM. Islamul este religia cu cea mai rapida expansiune. In 1990, 935 de milioane de oameni erau musulmani, dar pentru 2004 estimarile ajung la 1,4 miliarde, adica 23% din populatia mondiala. Desi religia este originara din Arabia, in 2002 circa 80% dintre adepti nu apartineau lumii arabe.
CORAN. Sfantul Coran Mushaf al lui Othman, detinut de Consiliul Musulman al Uzbekistanului, a apartinut candva califatului Othman, al treilea urmas al profetului Mohamed, scris pe pergament, este cel mai vechi din lume. Doar jumatate din cele 706 de pagini originale se mai pastreaza.