Rusia a pregătit o serie de măsuri şi propuneri pentru restructurarea sistemului financiar global, care vor fi prezentate de preşedintele Dmitri Medvedev la summitul internaţional pe tema crizei, găzduit în luna noiembrie de SUA, a anunţat duminică un oficial de la Moscova.
Preşedintele SUA, George W. Bush, va găzdui, pe 15 noiembrie, la Washington, o reuniune la care vor participa lideri ai celor mai puternice 20 de state industrializate, pentru a discuta cu privire la cauzele fundamentale ale crizei financiare şi principiile comune la nivel mondial ce trebuie adoptate pentru a reforma autorităţile de supraveghere, instituţiile internaţionale şi reglementările din acest domeniu.
La eveniment vor participa, în afară de liderii G7, reprezentanţi ai celor mai importante economii emergente, printre care China, Brazilia, India şi Rusia, precum şi oficiali ai Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional, Naţiunilor Unite şi Forumului pentu Stabilitate Financiară.
Prim-vicepremierul rus Igor Shuvalov a declarat duminică, pentru un post de televiziune local, că propunerile care vor fi prezentate de Medvedev conţin "măsuri pentru revizuirea structurii financiare internaţionale, idei despre modul de funcţionare a instituţiilor financiare internaţionale şi propuneri cu privire la mecanismele naţionale de reglementare".
Shuvalov nu a oferit alte detalii, dar a reiterat poziţia generală a Rusiei: "Sistemul financiar mondial este inadecvat, în forma actuală, la condiţiile cu care ne confruntăm. În Federaţia Rusă, liderii au discutat constant despre aceste probleme în ultimii ani".
Totodată, oficialul a spus că Rusia nu intenţionează să se izoleze pe plan global în timpul crizei şi a accentuat asupra faptului că ţara face parte din economia mondială. În viziunea lui, dacă economia lumii intră în recesiune, ritmul de creştere al Rusiei nu se va menţine.
"Ştiţi că avem planuri ambiţioase pentru dezvoltarea economică a ţării până în 2020 şi trebuie să susţinem ritmuri ridicate de creştere. De aceea suntem interesaţi, împreună cu G20 - grup care va fi, probabil, extins în viitor - să stabilizăm sistemul financiar global în general şi să obţinem creştere economică", a arătat Shuvalov.
O serie de analişti consideră că turbulenţele financiare, acompaniate de prăbuşirea preţurilor în sectoarele energiei şi materiilor prime, reprezintă sfârşitul creşterii economice spectaculoase a Rusiei, care a revigorat ambiţiile Moscovei de a deveni una dintre marile economii ale lumii şi un jucător politic cu greutate pe plan global.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro