x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ruşii nu doresc să renunţe la trecutul comunist

Ruşii nu doresc să renunţe la trecutul comunist

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00

Majoritatea ruşilor se pronunţă în favoarea păstrării simbolurilor din perioada comunistă, relevă rezultatele unui sondaj pe această temă realizat de Centrul federal pentru sondarea opiniei publice din Rusia (VŢIOM), citat de Interfax.



Astfel, 65% dintre persoanele chestionate consideră că simbolurile comuniste, cum ar fi denumirile de străzi, pieţe, secera şi ciocanul etc, ar trebui păstrate ca parte a istoriei ruse. Doar 20% dintre cei intervievaţi au apreciat că aceste simboluri reprezintă o relicvă a trecutului de care naţiunea rusă ar trebui să se lepede, iar 5% consideră că simbolurile din epoca sovietică trebuie restabilite. Mai mult de jumătate dintre ruşi - 59% - se pronunţă împotriva schimbării denumirilor de străzi şi pieţe care poartă numele unor lideri comunişti, în timp ce numai 25% consideră că acestor artere ar trebui să li se întoarcă denumirile istorice.

Majoritatea celor intervievaţi - aproximativ 60% - sunt împotriva distrugerii monumentelor liderilor comunişti, în timp ce 12% consideră că acestea ar trebui mutate din centrele oraşelor la cimitire periferice şi doar 8% apreciază drept necesară distrugerea lor. Studiul sociologic a fost realizat la începutul lunii noiembrie, pe un eşantion reprezentantiv de 1600 de locuitori din 140 oraşe ale Rusiei, cu o marjă de eroare de 3,4%.

×
Subiecte în articol: lumea