Numeroase studii publicate de-a lungul ultimilor ani au arătat că vitamina D reduce riscul de cancer. Totuşi, majoritatea acestor studii au fost observaţionale, fie prospective, fie restrospective. Dar, in lipsa unor studii interventionale, experimentale, după toate regulile, cercetătorii nu puteau concluziona cu certitudine că vitamina D reduce riscul de cancer. Acest lucru se schimbă substanţial conform unui STUDIU experimental publicat recent.
Numeroase studii publicate de-a lungul ultimilor ani au arătat că vitamina D reduce riscul de cancer. Totuşi, majoritatea acestor studii au fost observaţionale, fie prospective, fie restrospective. Dar, in lipsa unor studii interventionale, experimentale, după toate regulile, cercetătorii nu puteau concluziona cu certitudine că vitamina D reduce riscul de cancer. Acest lucru se schimbă substanţial conform unui STUDIU experimental publicat recent.
Astfel, in numărul din 8 iunie 2007 al Jurnalului American de Nutriţie Clinică (AJCN) a fost publicat rezultatul unui studiu intervenţional, populaţional, dublu-orb, controlat cu placebo, ce a durat 4 ani. Studiul a fost realizat pe 1179 de femei postmenopauză, trecute de 55 de ani. Ele au fost aleator imparţite in mai multe grupuri. Primul grup a primit 1400-1500mg de calciu zilnic, al doilea - calciu 1400-1500mg plus vitamina D3 1100 UI zilnic, iar ultimul grup a primit placebo (pastilă inertă) zilnic.
REZULTATE. In grupul ce a primit calciu şi vitamina D riscul relativ de cancer după primele 12 luni de studiu a fost cu 77% mai scăzut decat al celor care au primit doar calciu sau placebo. Incluzănd şi cancerele apărute in primele 12 luni, scăderea riscului este de âdoarâ 60% pentru femeile ce au primit vitamina D şi calciu. Au fost eliminate din calcul primele 12 luni intrucăt unele femei puteau să intre cu un cancer nediagnosticat in studiu. Administrarea singulară de calciu nu modifică riscul de cancer. Autorii afirmă că nivelul seric al vitaminei D este un marker independent pentru predicţia apariţiei cancerului. (1)
ALTE BENEFICII POSIBILE ALE VITAMINA D
Menţine sănătatatea sistemului osos : previne rahitismul, osteomalacia, osteoporoza si totodata fracturile osoase.(2)
Reglează tensiunea arterială. Reglează producţia de insulină şi IGF-1(factorul de creştere al insulinei) . (3)
Modulează funcţiile sistemului imun. - poate preveni unele boli autoimune (4) Previne diabetul de tip 1 : 2000 UI de vitamina D pe zi in primul an de viaţă scad riscul de diabet de tip 1 cu 80%.(5) Previne scleroza multiplă : 400 UI/zi scad riscul cu 40%. (6) Previne artrita reumatoidă : 400 UI/zi reduc riscul cu 40%. (7)
Reglează creşterea celulară, poate fi folosită in prevenţia şi in tratamentul cancerului (8)
Previne gripa. (9)
Previne boala de inimă. (10)
Se poate utiliza in tratamentul insuficienţei cardiace congestive. (11)
Are rol preventiv şi de scădere a mortalităţii in 15 tipuri de cancere. (12)
Dacă nivelul seric de 25(OH)D este de cel puţin 20 ng/mL,atunci există o scadere cu 30- 50% a riscului de cancer de colon/prostata/san/pancreas/plamăn şi a muri din aceasta cauză. (13)
Administrată in cantităţi optime in primul an de viaţă, reduce riscul de schizofrenie. (14)
Previne ateroscleroza la pacienţii diabetici. (15)
Poate induce sinteza in corp a unor peptide antimicrobiene.(16)
Are activitate antimicrobiană semnificativă impotriva BK si previne reactivarea unei TBC latente. (17)
DOZA ZILNICĂ REDOMANDATĂ PENTRU VITAMINA D ESTE PREA MICĂ
Semnale de alarmă in aceasta direcţie au apărut incă din ediţia din martie 2007 a prestigiosului AJCN. Cercetătorii au cerut măsuri energice din partea tuturor celor implicaţi in procesul de reglementare (guverne, mass-media, fabricanţi) pentru recomandarea unei doze zilnice eficiente de vitamina D. (18)
Cercetătorii afirmau că doza zilnică recomandată de vitamina D (RDA) actuală este depaşită din mai multe puncte de vedere. Ei au susţinut că necesarul de vitamina D este de aproximativ 4000 UI (unitaţi internaţionale) zilnic, faţă de 400UI căt a fost stabilit in anii â70 Un alt studiu publicat tot in ediţia din martie 2007 a AJCN avertiza că hipovitaminoza de vitamina D in populaţia britanică este extrem de crescută (pană la 87% pentru populaţia de 45 de ani), in special iarna. (19)
VITAMINA D SCADE POATE SCĂDEA COSTUL CANCERULUI
Administrarea a 1000 UI vitamina D zilnic pentru toată populaţia adultă din SUA ar costa 1 miliard de dolari anual. Beneficiile aduse ar scădea costurile pentru tratamentul cancerului cu o sumă intre 16 si 25 miliarde de dolari. (20)
COSTURI LUNARE. Pentru a administra 4000UI de vitamina D pe zi, costul lunar nu depăşeşte aproximativ 3,5ron (Varianta de vitamina D pentru care am calculat este Vigantoloil de la Merck, preţul unei sticluţe cu 200 000 UI fiind 5,65 ron). Exista şi o variantă romanească in trecut. Sicomed fabrica vitamina D la fiole, produs pe care Zentiva nu cred ca il mai fabrică. Costul produsului era foarte mic, aproximativ 5 ron pentru 5 fiole de 400 000 UI de vitamina D2 , de aici rezultănd că pentru 4000 UI/zi costul lunar ar fi fost 0,33 ron. - o injecţie la 3 luni).
CONCLUZII. 1100 UI de vitamina D3 zilnic poate reduce cu 77% riscul de cancer, nemaivorbind de riscul altor afecţiuni precum osteoporoză, fracturi osoase la vărstnici, diverse boli autoimune. Costurile tratamentului sunt complet nesemnificative, chiar şi in ţara noastră şi pot reduce semnificativ costul tratamentelor pentru diverse alte afecţiuni invalidante. In lumina celor mai recente cercetări, Vitamina D trebuie privită ca un hormon esenţial pentru viaţa umană. Are capacitatea de a regla metabolismul osos, glicemia, tensiunea, creşterea celulară, demonstrănd activitate antiinflamatorie şi acţiune antimicrobiană, vitamina D poate fi un medicament miracol. Pe langă faptul că este eficientă ca factor preventiv asupra unei multitudini de afecţiuni grave, este şi gratuita, putănd fi obţinuta in mod natural prin expunerea moderata la soare. Este recomandat sa va expuneti corespunzator , fară să vă ardeţi. In felul acesta obtineti beneficiile maxime ale vitaminei D, fara riscurile de melanom malign.
Se spune că este mai uşor să prevenim decăt să tratăm. Oficialii Ministerului Sănătaţii vorbesc adesea in emisiuni televizate despre necesitatea construirii altor spitale sau de reabilitarea unora deja existente. Ei ar trebui să orienteze o mai mare parte din resurse catre prevenţie, nu către tratament. Campaniile de informare actuale sunt ineficiente si insuficiente.
Beneficiile potenţiale ale unui consum optim de vitamină D sunt atat de mari incat sunt necesare acţiuni energice din partea Ministerului Sănătăţii Publice pentru stabilirea unor nivele corecte in alimentaţia romănilor.
1) American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 6, 1586-1591, June 2007
Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial
5) J. Nutr. 135:323-325, February 2005 Vitamin D in Type 1 Diabetes Prevention
7) Arthritis Rheum. 2004;50:72-77 Vitamin D intake is inversely associated with rheumatoid arthritis.
8) Anticancer Res. 2006 Jul-Aug;26(4A):2511-4. Vitamin D analogs in cancer prevention and therapy.
9) Epidemiol Infect. 2006 Dec;134(6):1129-40. Epub 2006 Sep 7.
10) Clin Calcium. 2006 Jul;16(7):23-30.Effects of vitamin D on the cardiovascular system.
18) American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 3, 649-650, March 2007. The urgent need to recommend an intake of vitamin D that is effective