x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Sârbii şi ruşii cer întrunirea Consiliului de Securitate al ONU

Sârbii şi ruşii cer întrunirea Consiliului de Securitate al ONU

de Corina Andriuta    |    13 Feb 2008   •   00:00
Sârbii şi ruşii cer întrunirea Consiliului de Securitate al ONU

11:09 • Serbia şi Rusia au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU, informează rian.ru, în condiţiile în care Kosovo intenţionează să îşi declare foarte curând indepedenţa, a anunţat miercuri, la Ljubljana, comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero Waldner.

Serbia şi Rusia au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU, informează rian.ru, în condiţiile în care Kosovo intenţionează să îşi declare foarte curând indepedenţa, a anunţat miercuri, la Ljubljana, comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero Waldner.

 

CERERE. Înaintea reuniunii troicii Uniunii Europene cu mistrul rus de externe Serghei Lavrov, Ferrero Waldner a anunţat doleanţa celor două state: "Rusia şi Serbia au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru joi. Sperăm că o reuniune a Consiliului de Securitate va avea loc în următoarele zile". Ambasadorul Begradului la ONU, Pavle Jevremovici , a cerut la rândul său o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate din cauza "pericolelor legate" de o declaraţie unilaterală de independenţă. Cererea sa este susţinută de ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin. Liderii albanezi din Kosovo şi-ar putea declara independenţa duminică sau luni.

 

KOSOVO. Belgradul, care se bucură de susţinerea Moscovei, spune că o declaraţie internaţională a independenţei provinciei sârbe cu populaţie majoritar albaneză încalcă Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Textul aprobat la sfârşitul războiului din Kosovo (1998 - 1999) dintre trupele sârbe şi gherila kosovară, acordă o "autonomie substanţială" provinciei sub autoritate sârbă şi decide crearea unei misiuni de pace condusă de ONU şi NATO. O soluţie pentru statutul Kosovo în cadrul ONU a fost blocată anul trecut de Rusia, care şi-a folosit dreptul de veto împotriva adoptării planului Ahtisaari. Planul prevedea pentru Kosovo o independenţă sub supraveghere internaţională, similar soluţiei care se prefigurează în prezent în afara cadrului ONU. Pe de altă parte, Rusia afirmă că Rezoluţia 1244 nu justifică trimiterea în Kosovo a forţei pe care o are în vedere Uniunea Europeană. Bruxelles-ul nu a reuşit să obţină sprijinul declarat al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru această forţă de poliţie şi justiţie care va prelua ştafeta de la misiunea ONU care administrează de opt ani Kosovo.

×