11:09 • Serbia şi Rusia au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU, informează rian.ru, în condiţiile în care Kosovo intenţionează să îşi declare foarte curând indepedenţa, a anunţat miercuri, la Ljubljana, comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero Waldner.
Serbia şi Rusia au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU, informează rian.ru, în condiţiile în care Kosovo intenţionează să îşi declare foarte curând indepedenţa, a anunţat miercuri, la Ljubljana, comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero Waldner.
CERERE. Înaintea reuniunii troicii Uniunii Europene cu mistrul rus de externe Serghei Lavrov, Ferrero Waldner a anunţat doleanţa celor două state: "Rusia şi Serbia au cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru joi. Sperăm că o reuniune a Consiliului de Securitate va avea loc în următoarele zile". Ambasadorul Begradului la ONU, Pavle Jevremovici , a cerut la rândul său o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate din cauza "pericolelor legate" de o declaraţie unilaterală de independenţă. Cererea sa este susţinută de ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin. Liderii albanezi din Kosovo şi-ar putea declara independenţa duminică sau luni.
KOSOVO. Belgradul, care se bucură de susţinerea Moscovei, spune că o declaraţie internaţională a independenţei provinciei sârbe cu populaţie majoritar albaneză încalcă Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Textul aprobat la sfârşitul războiului din Kosovo (1998 - 1999) dintre trupele sârbe şi gherila kosovară, acordă o "autonomie substanţială" provinciei sub autoritate sârbă şi decide crearea unei misiuni de pace condusă de ONU şi NATO. O soluţie pentru statutul Kosovo în cadrul ONU a fost blocată anul trecut de Rusia, care şi-a folosit dreptul de veto împotriva adoptării planului Ahtisaari. Planul prevedea pentru Kosovo o independenţă sub supraveghere internaţională, similar soluţiei care se prefigurează în prezent în afara cadrului ONU. Pe de altă parte, Rusia afirmă că Rezoluţia 1244 nu justifică trimiterea în Kosovo a forţei pe care o are în vedere Uniunea Europeană. Bruxelles-ul nu a reuşit să obţină sprijinul declarat al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru această forţă de poliţie şi justiţie care va prelua ştafeta de la misiunea ONU care administrează de opt ani Kosovo.