x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Scandalul dintre Venezuela şi Exxon ridică preţul petrolului

Scandalul dintre Venezuela şi Exxon ridică preţul petrolului

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Feb 2008   •   00:00
Scandalul dintre Venezuela şi Exxon ridică preţul petrolului

10:59 • Preţul petrolului a crescut la 93,03 dolari barilul la bursele electronice din Asia, stimulat de anunţul legat de suspendarea decisă de Venezuela a livrărilor de petrol către compania americană Exxon Mobil, afirmă traderii, citaţi de AFP.

Preţul petrolului a crescut la 93,03 dolari barilul la bursele electronice din Asia, stimulat de anunţul legat de suspendarea decisă de Venezuela a livrărilor de petrol către compania americană Exxon Mobil, afirmă traderii, citaţi de AFP.

 

CRIZĂ. În schimburile matinale, barilul pe petrol "light sweet crude", cu livrare în martie, s-a scumpit cu 25 cenţi, la 93,03 dolari barilul, faţă de nivelul de 92,78 dolari atins marţi seară la New York. Preţul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare în martie, a crescut cu 30 cenţi, la 93,16 dolari pe baril. Compania petrolieră naţională a Venezuelei, PDSVA, a anunţat suspendarea relaţiilor comerciale cu gigantul american Exxon Mobil, acuzându-l de hărţuire economico-juridică. Măsurile preventive solicitate de Exxon Mobil în faţa unor tribunale internaţionale, privind îngheţarea unor active PDSVA în valoare de 12 miliarde dolari "nu corespund solidităţii economice şi financiare a PDSVA, care deţine active în valoare de 109 miliarde dolari", precizează comunicatul emis de grupul venezuelean. Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a ameninţat în weekendul trecut că "nu va mai trimite nicio picătură de petrol în direcţia Statelor Unite ale Americii", ca răspuns la decizia împotriva companiei PDSVA. Conform unui analist al FCF Seymour din Hong Kong, Steve Rowles, o suspendare a livrărilor petrol către SUA ar duce la o scumpire temporară a ţiţeiului, însă Venezuela nu va putea susţine prea mult timp această măsură.

×
Subiecte în articol: magazin